Följ med..

Mot Triathlon, Tuffa fjäll, solnedgångar och maxpuls!

fredag 31 december 2010

Gott nytt sjukt jäkla bra 2011

Det är många som har haft ett tufft år 2010. Många på olika sätt men de flesta har sörjt någon sorts förlust. Blivit besvikna. Många som ser fram emot 2011 som deras år- klart det ska bli det!! 11 är mitt lyckonummer och jag har stora förväntningar på året som kommer. Ett riktigt sjujäkla toppår ska det bli!

Den här bloggen fungerar inte som min ventilation för just det som varit jobbigt för mig 2010. Det har varit helt otroligt fruktansvärt jobbigt från september framåt och jag har inte berättat för så många vad som hänt. Jag har fått ett otroligt stöd ändå, från de som vet men även de som inte vet, och som bara funnits där på det sätt de funnits där innan, och därför låtit mig hämta kraft i det som är "som vanligt" i mitt liv. Det som är bra. Och det är så mycket, och jag är så stark, för jag har så fina människor runtomkring mig. Och ur kriser går man än starkare. Det har jag också gjort.

När jag började skriva, för ungefär ett år sen hade jag en ide om vad den här bloggen skulle handla om. Men det är en levande organism som förändras. Den här bloggen ska handla om träning. Träning mot mål och träning som njutning. Inspirera till att ta hand om sig själv. Jag vill dela med mig av de tips jag snappar upp och de metoder jag testar som jag tycker funkar. Jag tror du har en egen vardag och är nog inte så intresserad av mina tvätthögar. Ebba smyger sig in här och där, hon är ju det största i mitt liv. Det viktigaste. Självklart kommer bloggen också handla om den svenska klassiker som jag och min kompanjon Mikaela ska genomföra. Vi ska samla in pengar för Unicefs viktiga arbete för barns rättigheter runtom i världen. Det vet jag att fler gör, bland annat min fina kloka vän Johanna som bloggar här.

Sen kommer bloggen under våren handla om träning inför Kungsholmen runt som jag ska springa, och hjälpa några duktiga personer att genomföra. Kan du i nuläget jogga några kilometer och är beredd att träna 3 ggr i veckan, med fullt stöd och pepp hela vägen i mål, och vill utmana dig själv och automatiskt komma i sommarform? Då tycker jag du ska anmäla dig, och höra av dig så hjälper jag dig med träningen!


Vi ska bara vara hemma ikväll och min kompis Sofia kommer över. Jag och Sofia firade nyår igår på Scandic Malmen. Inlägg om det kommer imorgon. Ebba har gått över till sin granne Ellen bor dörren mittemot och som är 4 mån äldre och alltid ger henne puss och kram. De är så söta. Det är fantastiskt med bra grannar! :)
Jag är lite förkyld så tog en vilopaus i sängen idag med Ebba som ville uppdatera sig på världsnyheter.
Är nyfiken, spänd och förväntansfull inför 2011. Nyårsplaner har jag så det förslår- återkommer med dem imorgon.
Ha en riktigt fin sprakande kväll!

onsdag 29 december 2010

Älska enkelheten!

Jag älskar löpning. Enkelheten i att det krävs, ja inte ens skor. Bara jag. Jag älskar surfing, där det ju kan anses behövas lite mer attiraljer och naturfenomen men när jag bodde i Australien var det inte så stora problem. Rita på lite vax, och paddla ut.

Jag har förkastat ideen att ta mig för andra sporter just för att jag inte orkar hålla på med utrustning. Samtidigt har jag alltid drömt om att genomföra ett triathlon och eventuellt en ironman. Då måste man cykla. Simma. Och springa.

Vad gäller skidor har jag nöjt skidat fram på pappas gamla vallningsfria turskidor och njutit av det. Inte brytt mig så mycket om spann, stavlängd, stakträning utan just bara njutit. Som ju träning ska handla om.

Men En svensk klassiker har länge känts som något jag bara vill göra. Kittlats mentalt. Och utmaningen är inte distanserna (förutom cyklingen hujeda mig) men att behöva påta med utrustning. Missförstå mig rätt, jag hajar väl att 9 mil på skidor inte är något skämt men det är jag inte så orolig för. Nej det är det här med att att skaffa rätt prylar, valla, teknik, och få det att flyta på. När det inte beror bara på mig, mina lungor och mina ben. Det är en utmaning i sig som jag ska ta mig an, och dela med mig av. Jag testar- och rapporterar hur det går! :)

Har just varit ute på ett betydligt kortare pass än jag tänkt. Tänkte åka 2,5 timmar men med snuvan lite kvarlevandes i näsan lägger jag om och kör långpasset på söndag. -8 på termometern så bara fyllde på med kallvalla och strök ut. Sen duttar jag lite extra under tåfästet. Funkade bra men var ganska bakhalt. Jag kan inte låta bli att skejta lite då och då där det bjuds utrymme.

Hade ätit alldeles för lite frukost så efter ett tag kände jag hur energisystemet var ute och letade mat i muskler och magen kändes ihålig. Vet då att bara jag ligger kvar på lugn puls som för mig är ca 145 slag per minut så kommer det ge sig och kroppen fattar att den får hushålla med det fettlager som finns lite överallt. Tänk om man kunde styra energihämtningen till insida lår och inte byst där det gjorts taberas sen jag slutade amma?!


Kom in i ett någorlunda flow sen, bra stakning. Men sen händer det som är förklaringen till maxpulsen på bilden ovan. Mitt hjärtfel slår till. Suck. Slår om från 145 till 220-232 och bara tokslår som en flärp i vinden. Funkar bara att lägga sig ned platt. Hatar det. Jag struntar väl i vad folk tycker och tänker men det är inte så roligt att behöva lägga sig platt på skidor. Testade med valsalva-manövern då man håller för näsan och trycker. Det funkade idag som tur var. Sen kan jag åka vidare. Alla som tror att man ska vila sig igenom det här felet, tror fel. Jag har mindre problem ju bättre tränad jag är.



Är trots allt mycket nöjd, som alltid. Det går att se negativt på det och positivt. Jag är glad och rödkindad och mycket hungrig och har fått röra på mig. Dä ä gött dä!

Som på bilden ovan gillar jag också att vara. Gärna tittandes på en dokumentär eller nyheter.
Det är så otroligt skönt att varva ned i soffan efter en dag full med händelser och intryck. Särskilt i så snygga tofflor, eller hur? :)

Nu ska jag duscha och göra mig anständig för stadsbesök närmare bestämt Götgatsbacken där jag och Sofia ska gå lös på antingen shopping eller spa eller båda. Sen blir det lite mat och kanske en god drink och så ska vi sova över på Scandic Malmen som min bästis Olivia fixat så snällt. Stor hotellfrukost på årets sista dag.

Hoppas ni njuter på äkta mellandagsvis! :) Jag har just upptäckt att smällkaramellerna Ebbas farmor gav oss är fyllda med knäck o julgodis! :)

En riktig mellandag

Hej på er!

Idag åkte vi från det här underbara. (jag har huggit ned granen därute förresten! :)). Har även varit inne på jobbet en sväng men nu är vi hemma i lägenheten jag och Ebba. Känner mig frisk sånär som på lite snuvig näsa. Ingen infektion och sjukt sug på godis so all go för morgondagens långpass på skidor.


En riktig mellandag med 3 timmar i bilen. Bjussar därför på ett av mina smarta recept. Med smart menar jag att det ska gå fort, ska vara gott och nyttigt. Nu blev det inte så ekologiskt den här gången sånär på moroten men det mesta går att få ekologiskt.


Vi kallar den Sparkåkarpaj

Ingredienser för 4 pers: 500g magernötfärs/1 hackad lök /1/2 hackad röd paprika/ 1 tärnad morot / 3 msk mjöl / 1 dl vatten /1 burk tomatkross / 3 msk tomatpure/ 2 klyftor vitlöksklyftor/lite matlagningssgrädde / en buljongärning/ oregano/salt o peppar

Topping: 6 kokta potatisar och 100 g fetaost.


Gör såhär: Koka pottisarna i klyftor så det går snabbare. Sätt på ugnen på 250 grader.Fräs löken i olja, tillsätt färsen och grönsakerna, salt peppar soja och vitlöksklyftor hackade. När det fått färg, pudra över mjölet, tillsätt puren, rör runt. Smula i buljongen. Häll över vatten och tomatkross. Låt puttra 10 min. Smaka av.

Mosa potatis med gaffel grovt. Smula i fetaosten. Krydda båda rörorna med oregano och ev mer salt o peppar. Stjälp upp köttfärsröran i en ugnsfast form. Smeta ut potatisröran över. In i ugnen tills det fått fin färg. Et voila!


Perfekt middag idag när vi kom hem. Längtar tillbaks till lugnet på värmländska landbygden men är taggad för allt som ligger framför mig. Det är 2,5 vecka till Marocko nu. Det kommer ju inte bli någon sollaparsemester men däremot en resa för den del av mig som inte riktigt har plats i mitt liv just nu. Hon som är besatt av vågor. Som tittar mot havet större delen av tiden. Som går barfota med saltrufsigt hår och vax på tånaglarna. Som har blåmärken på höfterna efter paddling i timmar. Ont i axlarna. Fullt med fräknar och glömmer att äta. Längtar!

Ha en fin kväll!

tisdag 28 december 2010

Mer njutning men med snuvig näsa

Klockan är halv sju på morgonen. Det krafsas och snosas i resesängen. "Mamma" säger hon. Tar upp Ebba bredvid mig, hon snor runt som en elvisp och buffar med sitt lilla duniga huvud mot mitt, gosar in sig i halsen och ligger nära nära. En stund. Sen går vi upp och jag känner direkt att det blir inget intervallpass idag för näsan är igentäppt.Så vi har myst på soffan, spelat gitarr och sjungit. Lagat modifierad Shepherds paj, låt oss kalla den Sparkåkarpaj! Vi har varit ute och åkt just spark och pulka också. Det var en sån där helt perfekt vinterdag idag med gnistrande snö i solen och stilla luft. Underbart! Njöt varje sekund!
Jag minns 2010 och funderat över 2011. Lyssnat på fantastiska Lotta Gray's vinterprogram på P1- gör det! Jag anser att de som varit nära döden eller lever med den, blir väldigt kloka och sanna. Lotta är ett praktexempel. Med sin cancer ständigt närvarande lyckats hon trots allt vara en vacker, cool och superstark kvinna inifrån och ut. Hon sa något om att det hon lärt sig var att lyssna på sin inre röst och att vi alla har möjligheter att nå våra mål om vi jobbar för det. Cancer kan man inte rå för- men det mesta andra hindren kan man ta sig förbi. Så ser jag det med, därför heter bloggen nu "Över svårigheterna mot stjärnorna". Per aspera ad astra. Lotta säger att hon har möjlighet nu att vara tacksam, hon har fått se hur skört livet kan vara. Bråkar inte om småsaker. Tar inget för givet. Det borde inte vi heller. Hon är så klok och varm och sann. Lyssna på hennes program det är en gåva till dig!
Det ligger i luften att förväntningarna på 2011 är stora. I for myself har sjukt höga förväntningar. Efter det som hänt 2010 som inte har plats i den här bloggen, så är jag än mer övertygad om min styrka, min rättighet till det allra bästa. Jag vill också ge den här kroppen chansen att bli det bästa den kan bli. Starkast på mina villkor med mina förutsättningar. Testa gränser. Våga spänna bågen som jag oftast bara halvdant drar i och förlitar mig på mina grundförutsättningar. Som är goda. Satan vad kroppen svarar på styrketräning- det är roligt att se!
Jag har sorterat ut mentalt de områden som är viktiga för mig och medvetet valt bort några som jag varit och touchat på men inte diggar. Det är heminredning, gourmetmatlagning, och skönhet och mode. Jag bryyyr mig inte om smink, hår och mode. Jag vill se ok ut med minsta möjliga ansträngning. Jag är också övertygad om det snyggaste jag kan bli handlar mer om vad jag gör mån-fre inte vad jag gör fredag kväll. Likväl som det inte spelar så stor roll vad man äter mellan jul och nyår- men är desto viktigare att det blir rätt mellan nyår-jul! :)
Jag vill gärna peppa dig att uppnå dina mål och du förtjänar att nå dem. Du måste bara sortera ut dina mål från dina drömmar. Vissa drömmar passar som just det- onåbara, surrealistiska och man mår bra av att tänka på dem. Men mål- de är SMART'a: Specifika, Mätbara, Attainable= nåbara, Realistiska och Tidsbestämda.
Det krävs att inse vad som måste uppoffras för att uppnå dem. Det kräver motivation, men den får man också mer av nu närmare man kommer. Det krävs att man inser att man kommer nå platåer och motgångar. Vill du springa en halvmara i maj och orkar bara jogga runt kvarteret? Inga problem! Vill du gå ned 7 kilo till sommaren? Inga problem även om det vore trevligare att formulera det målet som att du vill bli starkare och smidigare i kroppen och komma i en mindre storlek.
Börja fundera på ett roligt mål för efter nyår sätter jag igång. Ja jag är redan igång men 2011 börjar då och en ny fas!
Imorgon bär det hem till Stockholm. Fast detta är också ett hemma. Jag vill alltid stanna men nu längtar jag lite efter mina skidor och energin inför långpasset den 30e börjar byggas upp. Vila imorgon också för att låta snuvan avta. Sen kör vi! :)

måndag 27 december 2010

En avslappnad men fysisk dag

Mer bilder!
Idag har jag varit, ofrivilligt, men så typiskt för mig, produktiv. Lagat två lampor på bilen på en rekti Värmländsk go värksta nämligen Karlssons vid Gelleråsens. Skottat gårdsplanen och backen. Släpat Ebba i pulka, och därtill använt henne som tyngd för att spåra en runda runt huset till fågelmaten. Plötsligt blev pulkan lätt och där låg ett knyte upp och ned i snön. Sen ville knytet gå in. Förståeligt men hon måste härdas!!! Klyvt vedträn som istället för att passa oljepannan nu ska passa enkom öppna spisarna då vi har bergvärme. Tycker jag är grym på att hugga ved. Prickade bra för att dela 1 till 3 delar!
Har därtill kört ett lite rörigt styrkepass som började inomhus med: armhävningar/planka/hunden. Sen ryggres/tricepdips/cykelspark. På med kläder i en outfit som hade det bara varit 1997 varit jäkligt trendriktig och ut på gårdsplanen. Fortsatte med rodd med järnspett och sen min axelspecial tills jag skakade. Sen lite mer vedklyvning. Sen hämtade jag sparken ur den sk isboden och for nedför backen. Tvärt till höger skulle jag. Det gick nu inte så bra. Sparken är säkert 100 år. Bra träning för vasan dock kände jag sen med sparkandet. Men nu räckte det med fysiska bestyr så in i värmen till Ebba som just vaknat från middag och så bus o lek och spela gitarr och "ajabaja" och "stopp o belägg". En rolig dag.




Nu ska jag sova gott och länge. När jag ska sova länge lägger jag mig tidigt. Jag vill inte sova länge på morgonen, och jag kan inte sova då ändå eftersom Ebba vaknar. Kvalitetssömnen får man nära klockan 22 på kvällen, i ett svalt rum, nedvarvad. Jag kan längta till att lägga mig med min bok i svala lakan med utsikt över nejden. Höra Ebba snusa i resesängen bredvid. Skönt trött i kroppen.
Många tycker att julen är slut nu. Men vi enades just att det är nu det är jul. Nu man kan njuta av lediga dagar (om man är ledig). Jag har det riktigt bortskämt ledigt. Jag jobbar lite nästa vecka, sen en hel vecka (ja 80%) sen är jag ledig en vecka. Men sen drar det igång.
Det är då. Nu är nu. Det finns bara nu. Imorgon blir beroende av vad jag gör idag.
Fortsätt njuta och låt din hälsa ta störst plats! Efter nyår börjar resan mot sommarformen. Häng med om du vill! :)

söndag 26 december 2010

Jullovsmys i bilder

Jag har massor i huvudet att skriva om men det ska få landa. Röras om och sorteras lite. Självklart handlar det om tankar inför 2011. Jag njuter av ledigheten i Värmland. Har ingen jobbdator och jobbtelen är avstängd. Inga tankar på jobb rent konkret men tankar om var jag är på väg där finns i bakhuvet och jobbar för sig självt. Jag vill göra allting med hjärtat, och arbete med biståndsgranskning, revision av ideella organisationer och konsultation för dessa ligger mig varmt om hjärtat.
Solbacka i solnedgång- sååå rogivande!

Vi kom hit igår och jag byter snabbt om till raggsockar och långkalsonger. Låter gärna håret bli fett och rör inte hårborste eller smink. Dricker gott kaffe och blir väldigt bortskämd av faster. Sover i sköna Dux-sängar i en värld inbäddad i snö, rådjur, harar och rävar. Skogen, åkern, sjön omsluter huset och lugnet går inte att fly ifrån. Ebba stortrivs och älskar att titta efter rådjuren som får mat utanför. Eller "jåjuj" som de heter.
Varvar ned, sorterar sånt som hänt. Laddar batterierna. Trampar runt i mina pensionerade Asics GT som jag sprang Sthlm maraton 2003 i och eftersom det var här jag genomförde lejonparten av träningen inför maran med intervallpass från Karlskoga ut hit med reflexstoplar som mått. Tidiga becksvarta morgonpass kl 0515 med älgarnas brak i skogen som sällskap.
Funderar på mål för 2011 utan att ta dem i ord eller skriva ned dem. Kontemplerar utan prestation och krav. Bara känner vartåt det barkar, vartåt hjärtat slår.
Identifierar de områden där jag vill att det ska gå bra. Familjelivet och vännerna, min hälsa, mitt jobb, mina träningsutmaningar. Vad är bra, vad saknar jag, hur blir det bättre? Vad måste jag göra snart för att vara på väg dit? Mycket är bra, allt kan bli bättre.
Just nu landar jag i det som är bra och njuter av det. Om ett tag formulerar jag dem. Och gör en plan för hur jag ska nå dit. Mest är det träningsmålen som behöver planeras, och för det ändamålet har jag idag införskaffat ICA's kalender för 2011 som jag tycker är bra och överskådlig och säljs för Barncancerfonden.
Vad har du för områden i ditt liv? Vad vill du med dem? Fundera!

Ja jag var tomte på julafton. Min lilla nissa var lite för ostrukturerad.
Självklart har jag bildbevis för min julaftonsjogg!





Idag var det långpasspremiär. Jag längtade och gruvade mig. Jag vill och brukar kunna njuta upp till 2 mil. Men visste att jag inte kört så många pass över 15 km på länge. Förberedde mig med gröt, proteinshake, apelsin, stor mugg kaffe och lek med Ebba. -6 grader på termometern, lite vind. Hade snöat så det var lite pulsigt. Satte av längs väg 236 in mot Karlskoga och sprang i bilspåren för fäste. Första 7 km avverkades på lugna stadiga 42 minuter. Svängde av in på en mindre väg med packad snö. Oh yeah. Bara jag, inga bilar. Lugn och tyst värmländsk snötyngd vinterskog. Spår av älgar. Gick några meter och drack honungsvatten, vanligt vatten, tog några russin. 15 km på 1.28. Lite tungt i benen nu men det berodde på att det var lite oplogat. Mötte två islandshästar med ryttare. Sista 5 km är genom riktigt trollskog, backigt och kurvigt. Trött men snart hemma! 19 km på tiden nedan, kalorierna kan ni strunta i för pulsen reggades inte förrän sista 20 min ca. Tror snittpulsen ska vara mer 155 el nåt. Kändes så.

Bra känsla nu. Som vanligt- mer vill ha mer. Blir mer träningssugen. Underbart! Imorgon blir det eventuellt lite vedklyvning på schemat.

Hoppas ni njuter av gott sällskap, snö och god mat!

lördag 25 december 2010

Jullov och långpassens lov!

Känns det som när jag sitter i bilen på väg till Värmland!
Känner mig frisk och kroppen sprudlar av träningsglädje. Körde ett kort skidpass imorse fast jag egentligen inte hann. 45 minuter egotid med fokus på att trötta ut armarna eftersom de är min svaga länk. Bra glid, bra vallat av mig tycker jag! Bra musik i lurarna.
Har tappat muskler den här veckan men det ska tas igen nu. Bara kört korta pass och kroppen har inte testats på varken styrka eller uthållighet. Inte kunnat ta ut mig, inte haft tiden att kvalitetsträna.
Så sugen på långpassens harmoni, låta kroppen jobba på alla växlar. Det är ypperligt på jullovet när man är ledig och har lite barnvakt eventuellt :).
Det är 2 månader till Vasaloppet, tre veckor till Marocko. Synergin av dessa två är armstyrka. Det är otroligt frustrerande att paddla för en våg och inte orka, så nu ska jag träna mig i form. Det är också frustrerande att inte ha uthålligheten att återhämta sig mellan vågorna, och naturligtvis otroligt jobbigt att inte orka njuta av de 9 milen.
Så nu är det långpass som gäller. Komma in i ett flow och ligga där och flyta minst 1,5 timme, men gärna 2 eller mer. Lyssna på podradio.

Men det måste planeras. Och bes om hjälp. Sovas och vilas och ätas ordentligt. Utan tvång strukturera upp lovet för att göra sånt jag gillar.

Även om det låter som jag lever runt träningen så är det mycket annat jag ägnar mig åt. På Solbacka blir det att elda i brasan, läsa ( Drottningoffret av Hanne Vibeke Holst just nu), leka med Ebba, skotta, äta gott och myyycket slappa framför tvn. Men jag är en endorfinjunkie och kommer alltid vara.

Självklart var jag ute o lufsade i tomteluva igår! Runt sjöarna och in på Ica. Men har trassel med bilderna.

Hoppas även du hinner ut på ett långpass av något slag. God fortsättning!

fredag 24 december 2010

En riktigt GOD jul



...önskar jag er som läser detta! Jag ser på statistiken att det ökar med läsare och det är roligt. Om det är någon som ids så får ni gärna skriva vad ni önskar läsa om mer. Det blir en nystart mot sommarform 2011 efter jul men idag hoppas jag alla äter gott utan dåligt samvete. Med äta gott menar jag njuta av varje tugga. Umgås med de du tycker om mest om du lyckats ta dig till dem, eller de till dig. Tänker på de stackare som sitter fast på något tåg eller station någonstans.
Jag lade inte upp något köttbullerecept. Jag hade inte klarat att skriva det. Min mage har packat ihop totalt. Den verkar klara mat, men åt lite julgodis och låg sedan med ett fruktansvärt illamående på soffan, och somnade där kl 20. Vaknade kl 22 och slog in lite paket och kröp till sängs. Faster fick ta hand om köttbullerull och Joe ta över Jansson, vilket iofs är lika bra för annars blir det potatisgratäng.
Idag mår jag mycket bättre men det är svajigt. Tänkte kanske ge mig ut på en lätt juljogg i tomteluva för det är det jag är mest sugen på. Frukosten landade gött i magen.

Hade mys på soffan med Ebba och faster vid 8 tiden (jippi sovmorgon!) och Ebba fick paket med böcker av faster och av våra fina grannar. Nu har Ebbas farfar varit här med ett stort paket med spis och diskbänk till Ebba.
Ha en riktigt fin dag! Kanske kommer en bild från tomtejoggen sen om det blir av! :)

torsdag 23 december 2010

Njuta och vara där man är


Godmorgon! Hoppas alla mår bra och inte känner någon stress.
Den här dagen flyger ofta förbi så fort,och jag tycker nästan det är den bästa. Dagen innan julafton. Jag vaknade tidigt förstås eftersom Ebba har inprogramerat att när mamma är ledig då drar cirkusen igång runt 6 och ska mamma jobba då sover Ebba som en liten björnunge och får väckas. Är så trött men det är bättre att tugga på och lägga sig tidigt ikväll.
Magen känns stabil- vi åt lite havgregrynsgröt till frukost ihop.
Gjorde Rocky Road igår- utan att smaka och nu ska vi lämna lite julkort och julgodis till Ebbas fina dagisfröknar. Helt otroliga människor som vi lämnar våra juveler till om dagarna. Blir alldeles tårögd när jag tänker på dem.
Sen ska vi äta lunch, mamma pappa och Ebba för en gångs skull och sen kommer min faster i em och då blir det köttbullerull (recept kommer senare) och knäckkok.
Vad jag minns från när jag var lite var det alltid ett program den 23e med djur som dansade balett..var tog det vägen?
Dagens hälsotips är- Mindfullness
Betala för bövelen inte flera tusen för att åka iväg på ett dyrt rertreat. Mindfullness, är du din egen mästare på. Det handlar om att vara där du är. Då blir dagen längre, stunden rikare. Inte stå med näsan i vädret och andas (även om det är bra det med) men att ta in situationen. Slappna av med ögonen och ta in höger och vänster periferi. Hela bilden. Det är när vi spänner ögonen fokuserat som det blir stelt, hetsigt, stressigt. Det är nog inget du behöver idag om du inte utför något väldigt finmotoriskt. Hälla upp knäck är ett undantag men även där är det lättare att andas djup, slappna av och bara vara där.
Testa när du går, testa när du tränar, testa när du sitter med de du älskar mest att bara ta in allihopa. Att ni är där tillsammans. Det är få förunnat. Har du kontroverser och folk som är osams runt dig, fokusera för en dag på det som är bra, på det som förenar och glädjer. Det du fokuserar på växer.
Tänker på de som är ensamma, som är hemlösa, fattiga. Tänker på de som inte orkar fira jul för något hemskt har hänt. Skänk dem en tanke och för deras skull och din egen gläds för det du har, och var där du är. Idag.

onsdag 22 december 2010

Se möjligheterna




Dagens middag. Buljong och bubbelvatten (eh och en slickepott med choklad)
Att se möjligheter- är dagens hälsotips.
Du har alltid ett val, ibland fler. Men oftast handlar det om att antingen ser du dig som ett offer, eller som en kapten på ditt skepp, som seglar på ett hav av oberäknelighet.
OK- idag när mitt tåg inte gick när jag magsjuk skulle hem från jobbet, när det var -20 grader och min mage hotade att röra sig upp och ned samtidigt och jag stod där på stationen, och inte visste om jag skulle orka fram till dagis. Då var jag inte kaxig.
Men då ringde jag mamma ( det löser mycket eller hur?) och bad henne hjälpa mig med Ebba eftersom jag knappt kunde gå. Sen stod jag och bukandades tills tåget kom. Det hjälpte, kraften kom tillbaks, magen lugnade ned sig och jag kom till dagis till slut. (Dock utan ett julkort med massa godis i så grattis den som hittade det.)
Ibland händer det saker vi inte rår över. Vi mister medmänniskor, vi blir allvarligt sjuka, katastrofer osv osv. Det är stora saker. De kan man bli maktlös sorgsen över.
Men allt som oftast hör jag människor i vardagen som ser sig själva som offer. Man kapitulerar för sena tåg och påhittade tvång, tror att man inte kan göra något åt sin situation. Hörde senast på nyheterna någon som intervjuades om julstressen- ja det var mat som måste lagas och man fick stressa med att handla. Men vad i helskotta för då? Strunta i det då. Gilla läget- just då. Och tänk till, såhär vill jag inte ha det igen. Hur förebygger jag det? Vad måste jag göra idag för att vara där jag vill imorgon. Vad är möjligheterna idag? Bort med resten.
Ibland är det ett materialistiskt drag som löser det. Jag har min iphone. Jag struntar i om tåget är sent för jag ställer mig och läser nyheter, lyssnar på musik, kollar mina favoritbloggar speciellt Maraton Mia. Tids nog kommer tåget. Man kan klä sig varmt också. Dumt att stå där och frysa. Ska jag på ett möte hör jag av mig- alla förstår ju!
Man kan alltid välja att se möjligheterna, eller att se problemen. För att lösa problemen, kan man behöva identifera dem. Men sen ska de åt sidan. "Jag hinner inte" är ju det vanligaste. Nej du hinner inte allt. Och det låter väl lite överpretto att säga att "av mina 24 timmar per dygn känner jag att det där inte får plats" varje gång. Så man säger jag hinner inte. Om du mår riktigt dåligt över det där, du inte hinner, då får du se över hur det ska få rum bland dina unika 24 timmar.
Har du för tusende gången sagt- jag hinner inte träna. Då har du en otrevligt ackumulerad hög dåligt samvete som det är dags att sparka åt pipsvängen. En ny vana tar 3 veckor att jobba in, som sagt. Att hitta möjligheterna till träning, kan gå fort. Det kan också ta tid och verka svårt, men lägg det i fokus, så ska du se att du hittar det. Och tänk för sjutton utanför det konventionella, vanliga, stelbenta. Det måste inte vara efter jobbet, på ett pass. Det kan vara transportlöpning till eller från jobbet. Det kan vara istället för att fika. Det kan absolut vara istället för att titta på tv, och det kan vara framför.
Nu är det snart julledigt för det flesta och ett ypperligt tillfälle att göra sig beroende av endorfiner. Ge dig själv en hälsokick. Testa något nytt.Att se möjligheter, ge dem plats i vardagen efter jul. Ge dem plats även i ledigheten och titta på problemen och se om de är på riktigt, eller om de är ett skydd för att slippa göra rokad i vardagen, om de bara är ett gammalt vant sätt att tänka.
Se möjligheterna i att ha en god, hälsosam, mysig, skön och energirik jul! Och frys inte! :)

En underbar morgon

Såhär såg det ut på termometern strax före sex. Tog på mig min Aklimatröja med långa ärmar med tumme och huva extra och i övrigt tunna yllesockar, Craft- winterleggings och två lager Craft-underställ. Och min turtleneck förstås.
Torr, hög, klar luft, underbart. Med Keanes skiva "Under the iron sea" i lurarna lufsade jag iväg.
Har ju vilat två dagar så var väldigt pigg i benen men urlakad av magbacillen men kroppen kändes så bra! Så pigg!

Tog min vanliga runda och mötte några likasinnade och några stackars hundägare. Ger mig sån kick att se folk ute tidigt, alla är så glada, ja utom hundägarna då.













Underbara stråk runt sjöarna med vienettaglasskänsla!



Jag gick upp 1 timma tidigare för detta. Den timmen har gett så mycket glädje idag. Ja, jag är trött och det hade jag varit ändå. Men nu är det en behaglig slöhet som iofs mest beror på att jag strax ska gå på julledighet, men jag känner att kroppen har fått göra det den mår bäst av. Röra på sig!

Skriver mer sen!

tisdag 21 december 2010

En pärla ur mitt liv

Känner mig lite som min förra bil på bilden. Varit en stor höst. En dag kvar på jobbet sen är det lite ledigt, sen lite jobb, sen ledigt en vecka för Marocko! Yippey! Den här bilden är ifrån Åre på min racerbil jag hade då för att ta mig från http://www.ottsjo.se/ där jag hade ynnesten att bo några år.


Det var liksom inte snack om annat än 4-hjulsdrivet för vissa mornar skulle jag till jobbet innan plogbilen.

Jag jobbade nå så in i bängen i Åre på mitt ekonomiansvarigjobb på Tott Hotell som ser otroligt spännande och fräscht ut nu i dess nya regi med Peter Nilsson i spetsen. Thyra Roland som grundade hela stället way back när det hette Villa Tott, mår nog gott nu och kan sluta spöka sådär läskigt och bara mysa runt i Gula villan. Flera gånger när jag jobbade ensam på sommaren spökade hon när jag stressade, välte griffeltavlor och hade sig. Ni som känner mig vet att jag inte tror på hokus pokus. Men Thyra tror jag på!


Men ibland var jag hemma i byn flera dagar själv i vårt hus där. Jag och P1 eller P4 på radion. Ett strömavbrott här och där. Ottfjällets mäktiga respektingivande nordsida som fond utanför fönstret och Anaris, Bunner och Lunndörrsfjällen som rogivande ögonvila. Snön på vintern som bäddade in allting.

Tystheten, stillheten och lugnet i byn på grund av de få fastboende, samt naturens närhet som gav ett utrymme för mig att processa allt som hänt tidigare. Pappas död och "flykten från England" som det nästan blev.


Samtidigt var jag ofta nästan euforisk, hallå! Massa snö och vidderna som sträckte sig åt alla håll med outforskade leder och stigar.


Ett minne jag gärna vill dela som en liten julklapp är en kväll då jag kom hem och var trött i huvudet efter en tung, säkert 60-70 timmars vecka med komplex ekonomi. Jag satte mina snöskor på ryggsäcken, pannlampa på, mina Timberland snowboots på fötterna och teleskopstavar på händerna. Joggade bort till den nedlagda skidbacken med den här låten i lurarna och resten av den skivan till följd. spotify:track:1N0fYkvmtiMKn4YYQk2FKo. (Keane med Bedshaped om det inte skulle funka). Ingen där, bara tysta fjäll bakom mig, framför mig, runt mig. På med snöskorna


På med pannlampa. Börja knata. Lungorna får jobba direkt. Blodsmak. Vet att andra andningen kommer. Stretchar ut bröstkorgen med hjälp av staven. Pulsen skenar. Det är inte så kallt, ca -10 grader. Blodet pumpar, hör pulsen i öronen, andas djupt i magen och buken genom näsan.
Känner hur jag är över tröskeln in i andra andningen, mitt flow. Backen planar ut, jag är uppe på platån. Utsikten är magnifik. Slår av pannlampan, becksvart men börjar se stjärnorna och det blåaktiga skenet av otrampad snö. Bra skare. Tittar runt, ser Åreskutan i pistljus, Bunnerfjället, Renfjället,, Välliste, Anaris, Lunndörren, Middagsvalen och förstås Ottfjället. Mina fjäll. Känner en klump i halsen, tårarna bränner, det blir inte större än såhär. Det är så mäktigt, så enkelt, så konkret.
Fortsätter pulsa i total harmoni.
På nervägen knäpper jag fast hälarna i snöskorna och springer lätt och skrattar högt. Det är ju bara jag ute ändå! Jag och min lilla, jättestora värld.
Det här är en av de pärlor jag tar med mig, bär med mig och tar fram i alla gråa rum, alla betongpromenader, ytliga kontakter, stressiga situationer om oviktiga ting. Landar i det här minnet när det känns trångt och ont om syre och fokus veknar. Jag är en friluftsmänniska, och jag har tagit mig till storstan men storstan kommer inte in i mig.

Jag hör alla i bakgrunden, det är för kallt, du kanske ska ta det lugnt, och vet precis vad jag behöver för att ta mig ur bomullen och tröttheten. Frisk luft, hjärta som pumpar, gärna ett fjäll men backarna här runt Duvbo får duga. :) Imorgon bitti 0600 firar jag att vi går mot ljusare tider. Är du med? Du kommer inte ångra dig. :)

Ha en fin kväll!

måndag 20 december 2010

Mind over body

men helst mind och body ihop. Men igår tog mind body i örat och avstyrde träningen. Inte för att det skulle göra någon skada men jag hade vätskebrist och mitt lilla hjärtspöke brukar ogilla obalans i vätskesystemet. Letade resorb bland alla mina grejer jag har på jobbet som inte har med jobbet att göra men nepps. Så jag gick och handlade istället. Lustigt hur när man inte går nära affärer känns det inte som man behöver så mycket, bara det som faktiskt på riktigt saknas. Men väl inne i Västermalmsgallerian slog köpbegäret till. Men jag tänkte på min vecka i Marocko och på det galna i vår masskonumtion så köpte julklappspapper och en tuff hatt/keps till Ebba och skyndade mig hem till vällingmys.



Satt där med proviva och en kopp ekologisk buljong till middag. Föga mättande. Var faktiskt godissugen vilket igen är ett klockrent tecken på att protein mättar och fuskar man med maten och äter oregelbundet så slår varningssystemet igång- och vill ha snabb energi- alltså hägrade lösgodiset som skulle vara till min hemmagjorda rocky road. Men det fick stå där- det gör inget till. Slank ned en ostmacka-jag äter det jag är sugen på bara det inte är sött.

Det gäller att gilla läget, men skifta läget till ett man vill ha, medans man kan.


Problem är det du ser när du tittar bort från dina mål.


Det är något jag påminner mig om ofta. När när det blir obalans så får man göra det bästa av det. Det här är en del av vägen. Alla fall, även om det ibland är satans många och en del väldigt djupa(och nu pratar jag inte om mig själv) är en del av vägen. Framåt går det på en guppig väg. Det är bara att resa på sig för ligga kvar är inget val. Du kan ligga där och sparka och skrika men det kommer ju inte göra något bättre. Du kan skylla på alla möjliga saker som gjorde att du inte kom iväg på den där resan, sökte det där jobbet, sprang den där milen, gick på det där passet, började på den där kursen. Men ingen bryr sig. Bara du. Som ångrar. Alla har en grop som de ramlar ned i om och om igen. Det är djupa gropar men en del har gropar som den nästan gräver själva.



Jag har många runtomkring mig som verkligen har riktiga gropar. Men de reser sig och går vidare, på ett helt fantastiskt sätt.


Vad är din? Kolla på den och fundera på om du ska täppa igen den till 2011. Om du ska ta sats och hoppa över den rakt in i din dröm nästa gång du ser den där på din helt egna väg.

Dubbel magont

Hej på er!



Är riktigt sur på mig själv, fast mest på den bacillusk som letat sig in i systemet. Jag mådde faktiskt bra igår morse. Tror jag. Tankens kraft. Mind over matter.

Mår inte bra nu. Mår illa. Men är hungrig.

Har dessutom eventuellt en liten knipa på jobbet som jag har magont över. Får jag bara rätt svar så kryper jag dubbelvikt härifrån hem till soffan och filten. Vill inte be om hjälp, det är mitt ansvar att fixa detta. Frihet under ansvar och om jag åtnjutit frihetsdelen i mitt jobb så är det ansvarsdelen som gör sig påmind nu. Dålig timing.



Men jag har iallafall snört om mina träningsskor med de här fina skosnörena jag fick från Sophia. Fina Sophia som varit med Läkare utan Gränser som logistiker i Islamabad och jobbat med översvämningskatastrofen i Pakistan. Det är Nike som teamat upp med the Global Fund för att stödja kampen mot Aids i Afrika genom att sälja skosnören i läckert röd färg. Mina dojor ser galet roliga ut nu!

Dagens hälsotips blir att ta sätta ett alarm på telefonen eller dylikt en stund på dagen, då du brukar vara som mest stressad, och andas djupt i 2 minuter. Stooora djupa andetag in genom näsan, låt magen svälla åt alla håll, och sjunka in på utandning. Det botar den mesta stress- eller trubbar av den iallafall. Känn hur axlarna slappnar av. Det är bara två minuter- men testa att göra det fler gånger då du finner dig i en situation där du inte kan göra något åt saken. Pendeltågsperronger och köer i affärer ligger ju nära till hands.

Jag kör benhårt på detta idag eftersom jag känner mig nervös och stressad över den här saken på jobbet. Jag vet att det kommer lösa sig på ett och annat sätt men att göra folk besvikna när det beror på missförstånd är bland det värsta jag vet. Det är en fin balans mellan att ta sitt jobb på största allvar och ge allt, och samtidigt ha distans till att det handlar om siffror.

Ha en fin måndag!

söndag 19 december 2010

veckans träning- och nästa

Stående inlägg.

Denna vecka var måndagens pass i särklass det bästa på länge.

5,5 km löp från jobbet. Styrkecirkel på gymet som kändes ända tills torsdag.
Torsdag morgon- morgonjobb på 35-40 minuter
Fredag: Sliriga mysiga backintervaller 8 x 1min o 40 sek cirka med 10 min upp o ner jogg.
Och så skidor 1,5 timme idag på relativt tom mage.

Är inte nöjd med kvaliteten på löppassen. Vad göra? Vad stoppar mig? Jo jag lägger mig för sent. Det är ett magiskt fönster där någonstans vid 22.00 snåret, somnar jag då är jag utvilad. De mornar jag är ledig och ska träna såsar jag gärna runt och hinner bli hungrig. Planen är att lägga mig tidigare och läsa (något jag ändå saknar) och sen försöka vara bättre att komma ut i tid på morgonen.

Den här veckan blir det styrka imorgon om jag mår bra. Jag vet inte vad det är som pågår i magen men det känns inte helt stabilt. Ska krypa ned i svalt vädrat sovrum med söndags-DN snart. Inte ens sugen på Riesen och att göra Rocky Road.
Har bara tusen saker att förbereda varje söndag för att måndagen ska bli smidig för Ebba, mig, den som hämtar henne på dagis vilket jag har hjälp med på måndagar. Dagissaker, matlådor till mig, middag till Ebba och mormor/farmor. Träningskläder och en massa att göra påminnelser till jobbet. Och allt det andra man ändå måste bara få gjort. Tvätt, plock städ. Mycket logistik. Ibland är det en dataväska, en träningsväska, en dagisväska och ett lass med sopor samt Ebba plus vagn som ska iväg på måndagmornar. Man får bara garva åt det!

Så förutom styrkepass imorgon så tänkte jag försöka jogga tidigt onsdag, och göra det jag känner för dagen innan julafton- kan bli skidor kan bli gymet. Sen i julklapp till mig själv - skidor eller löp tidigt juldagen. En typ av julotta! :)

Det blir mer riktad träning efter jul. Jag gillar att se effekt av träningen och tycker kroppen svarar bra- speciellt på styrketräning vilket är intressant! Men ibland är det så mycket annat som tar tid och energi och då måste träningen ha en sån dynamisk och harmonisk del i ens liv att den blir enkom en tid för avkoppling utan prestation. Så har det varit nu och då börjar jag längta efter att träna hårdare igen. Helt sunt och naturligt.

Hoppas du har en bra plan för hur du ska få tid för dig själv under den julledighet jag hoppas du ska ha!

Snö och mat

Tuffaste Mikaela i spåret idag



Hej på er!

Underbar söndag, massa snö som yr, Sverige levererar i skidskytte och damerna spelar VM-final i handboll ikväll!

Igår var en trevlig dag på alla sätt ända fram tills jag kom hem. Var ute och åt med 5 fantastiska tjejkompisar, drack två glas gott vitt vin och åt en Frutti di Mare. Skulle jag tydligen inte gjort för med bombastik gjorde den sig påmind vid 1 tiden på natten. Vaknade och det var med nöd och näppe jag hann till badrummet. Det var den middagen returnerad ganska rappt.
Sen kröp jag tillbaks och somnade bums. Vaknade och mådde jättebra men alla som vet hur mycket jag äter förstår att det var TOMT i magen. Spåret hägrade och jag var lite rädd att vräka i mig massor så tog det jag var sugen på, en apelsin. Testade kaffe. Sen tog jag en proteinshake och tog mig iväg.

Jag o Mikaela smurfade runt i 1,5 timmar. Båda har strul med en bindning som släpper utan förvarning så ska ringa till Skidsport och se om de kan ordna detta.

Kändes som ett bra nybörjarformbesked att kunna åka runt och ha relativt låg puls utan mat i magen i ändå 1,5 timmar.

Var hungrig som en vargflock när jag kom hem så gjorde min specialare. Försöker alltid få i mig ordentligt med grönsaker och inte laga dem för länge. Det här gjorde jag:

Annies vrålhungrig-pasta

Även lite matlagningsgrädde ska vara med.

Koka pastan enligt anvisningar (gärna ekologiskt- hade ingen just nu)

Hacka lök + paprika+broccoli och fräs i olivolja

Skär korven och lägg i den

Rör i pesto och krydda med lite Herbamare om du har det eller annat örtsalt.

Häll i lite matlagningsgrädde.

Stjälp upp pastan. Häll över röran. Toppa med några coctailtomater och keso. Gärna en morot i eller bredvid också. Voila! Ingen matförgiftning i det här! Ser fram emot lite choklad och glögg på detta också för nu ska jag åka hem till mamma som passat lilla trollet sen igår. Saknar henne alltid efter ett tag. Det är det underbaraste ljudet i världen, när hon säger "mamma" och man får en kram.


Ha en fin söndag! :)











lördag 18 december 2010

Kvalitet och kvantitet

Lördag! Jippi! De flesta är lediga!

Vad roligt att så många läser min blogg, rekord igår tror jag! :)

Det känns som ett ganska stort ansvar att skriva om träning, mat och hälsa även om jag skriver utan specifika råd. Träning- eller att röra på sig för att bli glad på olika sätt, ska aldrig vara förenat med ångest eller tvång. Jag vill vara den som förmedlar utmanarglädje, inte den som ger tips på hur du får snyggast biceps nästa sommar. Jag är ingen gymtjej-jag är en friluftstjej och jag förespråkar back to basics. Keep it simple, du är född att röra på dig det gäller bara att hitta din grej, ditt flow, din balans.

Jag tror inte på det här att vara på dag 1 av 21 dagar späkning för att sen "unna" sig massa onyttigheter och förfalla och sen börja om igen. Jag tror på att varje dag är vägen mot förbättring. Varje dag är första dagen i resten av ditt liv. Det är verkligen bara du och ingen annan som kan bestämma hur det ska bli. Du har bara en chans till just den här dagen.

Dagens hälsotips- tänk kvalitet inte kvantitet

Det gör du rätt i både för dig själv, miljön och plånboken.
Träna ordentligt när du väl bytt om- ingen ide att såsa runt flera gånger i veckan. Träna det du bestämt dig för- ordentligt!
Vad gäller julmat tänk kvalitet här också- välj ut det godaste, ät det. Man måste verkligen inte ha allt på julbordet och risken för att kasta överblivet minskar om du bara köpt/lagat det du tycker är godast. Ska lägga upp recept på mina köttbullar senare.
Vad gäller din tid- tänk också kvalitet och tänk synergier och tänk smart. Vad vill du få ut av idag? Vad är det andra vill att du ska göra idag? Vad kan du göra imorgon? Vissa saker man tror att man måste, kan man strunta i och välja att göra något roligt istället, och så vips försvinner de och löser sig själva. Vissa inte. Men heja heja för de som gör roliga saker före tråkiga.

Idag känner jag att jag bör handla. Det gapar lite tomt här i kyl och fruktskål. Jag vill ut med Ebba i pulkan, gå på yoga, ta en promenad och sen ska jag ut till mamma och lämna Ebbis där för ikväll ska jag ut och äta med tjejorna. Det är omöjligt att hinna allt detta. Men det är inget att sura över.

Fundera på det här ordet- julstress. Vilken oxymoron. Vad stressar vi för? Vad är det vi ska göra? Tänk någon som säger- nä det blev inte så mycket julklappar i år, och inte så mycket sill och korv, för jag tog det lugnt i december istället. Vilken hjälte!

Ha en fin lördag!

fredag 17 december 2010

Fredag=Intervaller


God morgon!
Åh det har vräkt ned snö! Lovande inför skidåkningen på söndag. Jag längtar. Det är lite svårt tidsmässigt att komma iväg under veckan men söndag förmiddagar är vigda åt det.
Idag är det fredag om någon missat det och jag ska vara ledig. Det är dock massa lösa trådar och frågor som jag känner att jag vill beta av innan jul så det blir nog lite jobb men med Blackberryn up and running så kan jag iallafall svara på jobbmail hemma.
Ebba ansåg att klockan halv sex var en bra tid att öva och utveckla sina verbala och lingvistiska färdigheter. Försökte få henne att somna om men hon låg bara och babblade så vi gick upp och jag förflyttade mig till soffan och låg där och halvsov. Det såg ut som en tyst tromb dragit fram när jag två timmar senare orkade resa på mig.
Nu har vi ätit gröt och jag har tagit en proteinshake (fortfarande urk men diggar effekten!). Ska ut i snöyran ni ser på bilden.
Dagens tips- är något jag tjatat om tidigare: Intervaller!
De går att göra på alla de sätt. Olika långa, olika hårda, olika många och olika branta. Jag rekommenderar iallafall att minst ett pass i veckan är intervall. Det är oslagbart för att höja syreupptagningsförmågan i musklerna och knuffa mjölksyratröskeln uppåt. Fettförbränningen förbättras också då musklerna blir bättre på att jobba med syre. Vanliga joggpass i samma tempo hjälper inte alls med ded mjölksyran på samma sätt. Jag tänker såhär-med risk för att bara förvirra:
Din kondis är ett gummiband som ligger platt fastnaglat i båda ändarna på bordet . När du gör intervaller drar du gummibandet uppåt, om och om igen. Vad händer? Det tänjs ut, och det räcker längre och längre. Du behöver inte ta i lika mycket heller för att genomföra samma sträcka som tidigare. Snurrigt? Strunt i det, lita på mig, det funkar!
Fartlek är ett enkelt sätt att genomföra intervallträning. Det är lite "spontanintervaller". Som kuriosa kan jag rapportera att begreppet kommer från Sverige, och heter samma sak på engelska. Alla vet väl vad "fart" betyder på engelska? Ja jätteroligt! :).
Gör såhär: Värm upp ca 5-10 minuter. Lyssna gärna på bra musik men var uppmärksam om du springer nära trafik. Öka tempot när du lyssnar på refrängen, eller öka när du kommer till en backe, eller en fin raksträcka. Vad som! Låt det vara spontant och på känsla men känn att pulsen ökar succesivt och se till att det blir så många gånger så du känner dig rejält genomkörd efteråt.
Min uppfattning är faktiskt att när jag är lite trött och bara vill såsa runt så är intervallerna bra träning för att jag måste koncentrera mig. Dessutom känner jag verkligen vilken effekt det har, på senare pass jag genomför. Det kommer du också märka.
Det är tidseffektivt, man får ut mycket träning av ett intervallpass.
Dagens ursäkt för många skulle nog vara vädret:
Dagens svar: Det är jättebra träning för balans och benmuskler att pulsa fram i detta underbara vita. Med dusch och stretch tar ett bra pass 1,5 timme. Det torde du kunna skaka fram!
Ha en fin Happy Funday Friday som mina älskade vänner i Aus skulle säga!

torsdag 16 december 2010

Goda och dåliga vanor

Det tar ca 3 veckor att bryta en vana. Det är snart nytt år och ypperligt läge att fundera över 5 goda vanor du har- eller vill ha. Samtidigt identifiera 5 dåliga.

Det roligaste sättet att arbeta in goda vanor, är att fokusera på just dem. Som jag skrivit innan, det du fokuserar på växer, så fokuserar du på saker du inte ska göra, så hamnar de i fokus.

Testa! 5 bra- 5 dåliga.

Idag är en snurrig dag som yr som snöflingor. Jag har massa saker jag lovat fixa på jobbet, massa saker jag vill fixa privat. Jag gör en lista i excel och sätter det viktigaste först och rangordnar efter det. Betar av och raderar när jag gjort det jag ska. Jag går upp tidigt och springer 40 minuter med bra musik för att ge mig energi och rensa skallen. Jag tar det jäääkligt lugnt när jag ska göra iordning Ebba, det är inte hennes fel att mamma har överplanerat. Det tar någon extra minut att leka tittut och gömma strumporna- men det gör att både hon och jag skrattar. Det tar ingen extra tid alls att sjunga Krokodilen i bilen ca 5 gånger på vägen till dagis och det gör också mig glad och henne, eh ja lyrisk! :)

Jag lyssnar på musik på jobbet och tar det lugnt. Man måste ta det extra lugnt när det är mycket som ska göras. Fånga snöflingorna som yr.

Ha en fin dag!

tisdag 14 december 2010

DU- långlöpare- i sommar!










Julklapp nr 2 -från jobbet. Byter ut min gamla jobbtele mot en Blackberry. Nu slipper jag släpa datorn för att kolla mailen! Ska bara haja hur den funkar....


Dagens hälsotips! Anmäl dig till ett lopp i vår/sommar

Kan du springa 20 minuter? Är du någorlunda frisk? Då kan du definitivt (om inget oförutsett sker) springa en halvmara, eller en mara i sommar. Om du vill. Om du gör som du ska.

Du vet att du vill, för du vet att du blir sugen när du hör om andra, ser andra som springer. Men du får inte riktigt ihop det för vips så tänker du att du ska springa det NU! "Jag orkar aaaldrig". Nä klart du inte gör. Inte jag heller.

Men tänk såhär!

Den här veckan joggar du 20 minuter. Nästa 25 minuter. Om två veckor 30 minuter. Osv. På 10 veckor är du då uppe i 1 timma och 10 minuter. Och det är om du bara ökar 5 minuter i veckan. Du skulle kunna öka 7 minuter i veckan (2 bra låtar på Ipoden!) och då är du vips om 10 veckor uppe i att springa 1 timma och 30 minuter. Fortsätt i den takten- och du är halvmara klar fram i maj. Utan att markant öka distansen varje vecka. Bara lägga till liiite till.

Det är tankens kraft som stärker, och sänker. Inte f*n trodde jag att jag skulle orka längre än en mil första gången jag började träna för en halvmara. Nu är halvmara "kort lopp".

Jag repeterar: Inte imorgon. Inte i övermorgon. Men med ett bra träningsprogram, bra vila och bra musik och t i l l r ä c k l i g t m e d t i d t i l l l o p p e t så klarar du det.

Vill du ha ett träningsprogram med återkoppling? Hör av dig på anniefrangipani11@hotmail.com

Satt och läste material inför ett stort styrelsemöte igår där jag är en liten tyst mus för en gångs skull. Trött som en stor fluffig kudde är jag nu. Då blir det ingen träning. Rackarns. Det kryper i benen. Stel efter styrketräningen vill jag inget hellre än att starta min fantastiska spellista på ajfånen och lufsa runt i vintermörka Sverige.
Men det ska bli intressant med möte också. Ha en fin onsdag

måndag 13 december 2010

Min julklapp..lite tidigt













Jag ger upp. För nej jag har alltid förespråkat riktig mat och tar aldrig några tillskott annat än c-vitamin och nån multivitamin då och då.


Men det blir tilltagande svårt att se till att få i mig protein till mellis om dagarna. Jag är inget fan av mjölkprodukter och eftersom jag äter som en mindre häst så är risken stor att jag hamnar i knäckebröd och bananträsket på eftermiddagen på jobbet, innan jag ska till gymet eller bara innan jag ska hem. Min andra last, är att jag går och köper korv (nöt/lamm/kalkonkött, inte gris) och stoppar i mig för att jag är så hungrig. Föga ekonomiskt och lite väl mycket tillsatser.

Så jag går emot mig själv, men ändå för på något sätt och har införskaffat proteinpulver. Jag får ju lite personalrabatt på underbara Fitness Club så det var värt ett försök. Har sopat i mig en shake här och ja, det ger mig lite kväljningar men jag har lärt mig äta keso och kesella nu så det ska väl gå det här med. Och jag är mätt! Inte sugen på godis. Inte sugen på mer mat. Har ätit en macka också iofs men man ska in med kolhydrater efter träningen för musklerna står som gapande hajhäftar och skriker efter det.


I övrigt har jag dragit ned på kolhydrater de senaste veckorna, speciellt de snabba, och äter lite mer vegetabiliskt fett, grönsaker och såklart mer protein. Resultat? Inte så godissugen, bättre muskeldefinition och absolut ingen negativ påverkan på orken. Däremot fyller jag på med kolisar NÄR jag tränar och efter. Har bättre energi och sover bra. Stabilare humör också.


Mycket bra känsla i kroppen idag. Tränade ca 1,5 timme igår vilket behövdes för jag studsade som Tiger i Nalle Puh innan. Sprang från jobbet till gymet, det är 5,5 km från jobbet räknade min fantastiska ajfån ut. Körde sedan ett jättebra pass!
Pullups/ utfallsgång med 13 kg vikt ( ja jag vet men jag hade sprungit innan!)
Lat pull down brett´och smalt grepp/ armhävningar 3 varv
Bent over row med 10 kg hantel 3 på varje sida
Liggande över huvud bröstpress med 10 kilo
Tricepsdips/ bicepcurl med skivstång
Min axelspecial: Rodd rakt upp, flicka stången, rakt upp i luften, sänk ned bakom huvudet, sen lyft upp igen. Med 11 kg stång körde jag. Skakade som ett asplöv efter. Varvade det med planka
Sen ryggresningar och "kissande hunden".

Nu är jag mör och go men inte så trött. Liten kommentar till mina dåliga beskrivningar på styrkeövningar: Jag pluggade till PT i England. Har sen inte jobbat med det direkt i Sverige och inte pluggat det igen. Så jag vet inte vad vissa saker heter, men har fattat att det ofta heter samma sak!

Den här veckan ska jag slå ett slag varje dag för en träningsform jag tycker är viktig.

Vi börjar med långpasset.

Det kan vara lite ångestframkallande. Kännas tungt. Tråkigt. Men det kan vara en bal på slottet, alldeles underbart! Jag ska berätta en hemlighet. När motivationen ibland tryter, även inför några av de längsta pass jag kört, lurar jag mig själv att jag bara behöver "jogga en stund". Men jag laddar med en riktigt bra spellista med låtar jag ser fram emot. Jag tar med mig vätska. Sen lägger jag allt bakom mig. Det spelar ingen roll om jag sovit dåligt, ätit dåligt. Så länge kroppen känns ok så sticker jag ut. Tänker att jag kommer in i flowet snart. Och det gör jag.
Långpasset ger dig uthållighet, det skolar kroppen i att bränna fett mer effektivt. Du utverklar ditt kapillärnät som förser musklerna med syre (det är därför gamla rävar är bra på långdistans, år av kapillärnätbyggande!). Du stärker ditt skelett, ledband och allting blir liksom bättre på att hålla i längden.
Dessutom bränner du bra med kalorier!
En annan anledning är att du hinner rensa skallen. Jag brukar springa ifrån de flesta problem jag har. De som är på riktigt är med mig hem sen men kan ha skumpat runt och renats som i en centrifug under passet.
Vad är ett långpass? Det beror på vem du frågar. Men försök vara ute minst en timme, växla gå och springa- det är inte distansen i ett första skede som spelar roll. Utan att du är ute en längre period i "träningsmode".
Nu ska jag ut till min fantastiska kund, där det är så trevligt så det knappt känns som om jag är på jobbet. De jobbar såklart med välgörande ändamål och jag försöker hjälpa dem med redovisning, budget och rapportering. Love it!










söndag 12 december 2010

Förra veckans träning och denna vecka



Är en glad skit idag. Men lite frustrerad. Gillar att bli riktigt trött och hade inte riktigt tid att åka mer än 1 hr o 20 min igår och med stopp för omvalla o dricka blev det nog inte mer än 1 timma effektiv skidåkning.


Kursen den här veckan har gjort det näst omöjligt att träna längre pass så jag är väldigt nöjd med det jag hunnit med, och är laddad för hårdträning denna vecka!


Det blev:

Onsdag morgon 0545-0630 jogg

Torsdag kväll: 10 min jobb och min cirkelträning som jag skrev om tidigare.

Fredag morgon 0600- jogg 43 min med 4 spontana tempoökningar.

Söndag: 13 km skidor med mycket glädje och sång till "September" men inte så mycket cardiovaskulär kvalitet.
Denna vecka siktar jag på:

Måndag: Löp från jobbet till gymet 6 km plus cirkelstyrka

Onsdag: löp hem från jobbet på något sätt.
Fredag: Intervalllöp och bålstyrka/ skidor och bålstyrka.
Söndag: Långpass skidor.
På så sätt får jag in långpass för uthållighet, intervall för mjölksyra och fettförbränning, styrka för att skydda rygg och jobba på mitt sexpack :) och en 6 kilometare bara för att det är så underbart att springa av sig efter jobbet.


Kriterierna för min träning är att det ska vara roligt, jag vill lyssna på bra musik, känna att jag kramat ur mycket upparbetad energi och att jag ska känna att jag blir bättre för varje gång. Det behöver inte betyda att det går snabbare, att jag orkar längre eller mer, men att jag gör det bästa av varje pass. Därför tränar jag inte fler gånger i veckan. Det ger inte mer. Jag vill inte hamna i ett tänk att " jag tar det lite lugnt jag ska ju träna imorgon igen" eller känna att jag inte orkar för att benen är slut efter ett benpass på gymet. Nej jag tränar hårt på det jag valt för just det passet och sen kan jag vila. Jag hinner längta till träningen. Som jag gör just nu.


Dagens hälsotips är att lyssna på lite fin luciamusik och tagga ner!

Du räddar förmodligen inte liv just där du står nu ( om du gör det hatten av!) och med tanke på hur kort och bräckligt livet kan vara, så kan det vara vettigt att, speciellt en måndag, reflektera över vad som verkligen är värt att stressa över. Testa att säga " jag hinner inte, det har kommit så mycket emellan, är det ok om jag gör X och Y senare" Fråga dig själv, men fråga också runtomkring. Jag är otroligt positivt överraskad över vilken positiv respons jag fått på mitt nya beteende där jag säger att "nä jag vill inte stressa så det där hinner jag faktiskt inte". Testa!
Otroligt vacker lussesång i Bonnierhuset idag

Ha en fin luciadag!


Alltid Ständig Förbättring-

Ebba brås på sin mamma och kan inte sitta still.

ASF kortfattat. Mina initialer råkar det vara också och vill väl gärna tro att de passar rätt bra.

Vad kan de handla om? Hur kan de hjälpa dig i att nå dina mål? Inte spåra ur och tappa sugen?
Små förändringar varje dag, varje vecka, varje månad.

Det är många som jobbar mot sina mål cykliskt eller i steg med nästan inplanerade återfall. "Nu ska jag inte äta godis på 3 veckor". "Nu ska jag äta nyttigt 6 dagar i veckan och så får jag äta vad jag vill fredag." Men så råkar det vara en trevlig middag på onsdagen, då slinker det ned något gott men man kan inte njuta för det var ju fel dag, så istället för att njuta så får man dåligt samvete. Sen kommer fredagen och det är tråkigt att stå emot frestelser bara för att man syndade onsdag.

Ett annat exempel är att man bara kapitulerar inför julen- "det är ingen ide att försöka stå emot dålig mat och sötsaker för det gåååår ändå inte."

Man sätter sig på en strikt diet, som man vet inte skulle hålla en längre period för att nå ett kortsiktigt resultat, blir vrålhungrig grinig och längtar efter mat och socker. Kroppen tar av vatten, muskler och lite fett för att täcka upp den här stressiga situationen som uppstår. När vi börjar äta vanligt igen, fyller kroppen på med fett och vatten för att gardera sig mot framtida liknande galenskaper. Men musklerna lägger man ju inte då på automatiskt- så du har just ökat din fettmassa- Grattis! :)
Så hur ska man göra då? Ja bara du vet- jag kan ge dig tips men vi är unika och du måste hitta det som funkar för dig. Men att tänka att du alltid är på väg mot ditt mål- och att ditt mål förmodligen är att du vill ha den bästa hälsan kroppen och lyckan som just du kan skapa i ditt liv- torde ju vara något?
Testa att tänka så här. Det kommer alltid finnas onyttiga frestelser. Du kommer alltid att trilla dit då och då. Du styrs av vanor- goda som dåliga och du behöver jobba in de goda i vardagen. Du kommer att trilla som sagt, men du trillar längs vägen, du faller där du står. Du trillar inte bakåt, res dig och fortsätt gå. Ta med dig vad som hände och lär dig och förbered inför nästa gång.

Det du fokuserar på växer. Så tänker du "jag får inte äta godis"- så tänker du på godis.

Tänker du " jag ska laga en god nyttig och härlig middag på fredag" så kommer det att stå i fokus.

Jag är emot förbud. Förbud kan funka kortsiktigt- men det är ju långsiktigt vi vill må bra, eller hur? Långsiktighet gör att det är helt ok att unna sig då och då. De enda förbud jag har är mot droger och våld. Jag kommer aldrig att sätta mig själv på en diet utan socker. Men jag f o k u s e r a r på att äta nyttigt, gott och ekologiskt. Jag planerar in de saker i mitt liv som gör mig glad, som leder mig till optimal hälsa. Då trängs de andra undan, bleknar och försvinner. Vissa saker kan man inte påverka, de händer och slår klorna i oss fysiskt och/eller psykiskt. Men står vi friska och fyllda med energi och inre styrka, står vi rustade för mycket av det som kan hända oss. Det har jag fått erfara denna höst.




Jag har ätit otroligt mycket bättre och mår bättre sen jag tog bort förbuden. Däremot tänker jag ett varv till innan jag grabbar tag än vänster än höger i färgglada påsar strategiskt placerade i kassan på affären. Vad ger detta mig? Vart vill jag? Leder detta dit?


Igår hade jag en så mysig dag med Ebba. Har saknat henne denna vecka. Tycker det är helt galet i det långa perspektivet att skaffa barn och sen lämna bort dem hela tiden för att jobba, men en vecka så gör ju inget. Så igår var vi ute och gick i snön. Käkade lunch på Cafe Boullan i Sumpan som har helt fantastiska pastasallader men lite "80-talistinspirerad service". Inte riktigt framförhållning och kundfokus. Det skriker "jag jobbar bara extra här" om personalen men de är trevliga och allt man ber om (som inte kom med maten) hämtar de snällt.
Idag bär det iväg till Ursvik och spåren. Håller tummarna att min vallning blir bra så jag bara kan åka utan att halka runt.
Sen kommer bästa tjejorna hit för lite glögg, eventuellt klädbyte, skvaller och lasagne!
Ha en fin söndag!






lördag 11 december 2010

Frukost som en kung

Ska skriva mer sen men ville bara tipsa om att äta en stadig frukost.

Kroppen har vilat och reparerat sig under natten och förväntar sig ett kvalitetssprudlande energiintag på morgonen.

Protein-fiber-kolhydrater-vitaminer-mineraler så är du igång!

Tex- ekologiskt youghurt med lite kesella 1% i, branmusli, linfrön, nötter och bär

Eller gröt med linfrön, äppelmos (de riktigt billiga märkena har mest äpple och minst socker) kanel, lite nötter och två kokta ägg på hårdbrödmacka

Stor smörgås på rågbröd med keso och kalkon och grönsaker

Ta gärna en frukt till.

Jag är helt slut efter den här veckans späckade schema och min spontana utgång igårkväll. Mår bra, men är väldigt sömnig. Ska ta lilltrollet med mig ut med vagn och pulka och handla lite och eventuellt besöka en julmarknad. Sen blir det att bara vara hemma och titta på Vinterstudion och mysa och laga en god middag. Det är en toppenlördag för mig!

Ha en du med!

fredag 10 december 2010

Snabb cirkelträning

De stora människorna på Nobelfesten. Som är lika små som alla andra människor. Varit lika liten, lika rädd, lika glad, lika osäker.

Alla skapar vi mirakel. Vissa uppmärksammas i det stora, vissa inte alls.

Vissa skapare av mirakel blev inte uppmärksammade i tid och är för sjuka för att få den där stora äran inför alla och det fina priset. Men skapade mirakel alltjämt, som fick en ringar på vattnet effekt och har gett kvinnor chansen att skapa mirakel i sin kropp, med lite hjälp! Häftigt!

Jaha då var kursen avklarad. Intensiv. Intressant. Svår. Revision gör inte många upphetsade men det är otroligt intressant att sätta sig in i olika företags verksamheter och försöka identifiera risker, men främst fungera som en typ av coach. Kan dra många paralleller till träningsvärlden.

Dagens hälsotips:
Egen cirkelträning-ala-man tager vad man haver

Det gäller att gilla läget och inte hitta ursäkter som att det inte finns redskap. Jag har kört rodd med alla de typer av tillhyggen- för det är oftast svårast att få till bra ryggövningar när man inte är på ett gym.

Den här cirkelträningen gjorde jag igår. Redskap: Matta och stor boll. (går bra utan boll också)
Varje övning gjordes i 45 sek. 3 varv med en minuts vila emellan.

1) Tricepdips på bollen med boll mot väggen- lagom balansträning
2) Situps på bollen 20 raka 20 sneda
3) Rygglyft på bollen och knip ihop skulderbladen sista biten
4) Armhävningar- så många man kan på tårna sen på knäna
5) Utfallsgång med bollen över huvudet
6)Plankan- oslagbar för snygg och stark mage och bål
7) "kissande hunden"- grym övning för rumpan vars fiber löper i sidled- 15 per sida sen byta
8) Cyklande bensitups- ja ni hajar- ryggen platt i mattan axlarna lyfta

Kändes riktigt bra idag i kroppen- träningsmässigt. Sprang en runda på landsvägen utan ljus vid 6 tiden och snodde med mig hotellfrukost på rummet. Är nu redigt seg men väldigt sugen på att ta mig ut i natten och träffa bästa brudarna för lite skvaller och en dans eller två.

Ha en fin helg!


torsdag 9 december 2010

Stäng av och öppna upp


Det finns en uråldrig indisk meditationsteknik som kallas Vipassana som ungefär betyder "att se saker som de egentligen är".
Hur den genomförs och var man kan göra det kan du googla på.
Men man kan göra en mini-vipassana och här är min tolkning.
Vi matas varje dag med otroligt mycket intryck. Om du jämför med hur det såg ut för några hundra år sen, så fullständigt bombarderas vi av intryck, information, ljus av olika de slag, ljud av alla sorter och får hela tiden ta ställning till hur detta ska påverka oss.
Vi kan vara i balans, men det kommer ett artilleri av intryck och vi hinner inte riktigt parera allting.
Tänk på allt du har inom dig. Allt som redan hänt, alla tankar och ideer du skulle kunna skapa om du lät dem komma upp till ytan. Gav dem energi. Lät dem mixas med varandra. Hann känna efter och reflektera. Men ibland kan det kännas som att man inte ens hinner processera alla de intryck som kommer utifrån.
När jag bodde i Australien bodde jag först med två yogis som regelbundet deltod i Vipassana-läger på 10 dagar. Man är helt tyst, mediterar, äter, sover. Efter några dagar i denna tystnad mot omvärlden har alla de intryck man bombarderats med filtrerats. Det börjar bli lugnt. Man kan börja lyssna inåt. Man känner sin kropp, sin själ, dess harmoni och dess språk. Man uppskattar mat, sin kropp, sömn och omvärlden och "invärlden" på ett helt nytt sätt.
Kommer ut pånytfödd, renad och lycklig.
Det finns även dömda förbrytare som behandlats med denna metod.
Det låter säkert väldigt flummigt, men som med de flesta läror och doktriner, ta till dig det som talar till dig. Som slår an på en sträng på den lyra av känslor och erfarenheter som du är.
Ta en dag, GÄRNA nu i december när "du inte har tid". Bara ta den. Det är en dag bara. Vakna lugnt, låt allt vara tyst. Låt radio, tv och tidningar vara. Undvik folksamlingar, ta dig ut i naturen. Laga mat långsamt, modigt och med kärlek. Stretcha. Andas. Vila.
Är det läskigt? Kommer det obehagliga tankar? Ångest? Ta dem- känn vad de består av, är det dina tankar och problem? Eller någon annans. Låt dina problem finnas, men låt dem vara idag.
"Inget varar för evigt- inte ens dina problem". Vissa försvinner av sig själva. De som är kvar. De kan du jobba på en annan dag.
Ut i snön!

tisdag 7 december 2010

Utmana dig själv och vinn en fin dag



Goder morgon!


Hoppas ni mår bra!


Det är lite stressigt här denna vecka. Eller skulle kunna vara. Men försöker att bara göra det jag måste och vara där jag är. Sriva postitlappar. Men längtar till lördag. Det är en bra påminnelse om hur livet skulle kunna vara.




För att hinna ut till kursgården i Bro måste jag gå till bilen 0720 för att hinna skrapa rutorna. Kommer man sent får man ett straff som vi var och en fått skriva på en lapp och lägga i en låda.
Innan dess skulle jag hinna väcka liten, ge välling, packa, på med kläder på henne, själv, ut med vagnen, gå till dagis, lämna, tillbaks, skrapa bilen och sen tar det 45 minuter. Självklart blev jag lite sen, mest pga trafik!
Jag lyckades förhandla bort att "prata som Stig Helmer i 1 minut" idag och bjöd på yoga inspirerad stretch med fokus på nacken- vilket var populärt.


Vinn en fin dag- vad menar jag? Nej det blir inget spa här inte. Du får skaffa din fina dag själv.

För att ge min bild av varför jag gick upp 0530 imorse...

Klockan ringer. Långt inne i varm sömn registrerar jag. Vet att jag inte är vaken ordentligt men det är ok, tar mig bara ur sängen, badrummet, vatten, kläderna jag lagt fram på. Tunna yllesockar, tjockare löpartights, pulsband, sportbh (att lägga Iphonen i, den är tom i övrigt :)), underställ nr1 och en tjockare underställströja över. Pannband, vantar- eventuellt min turtleneck. Lurarna i. Lyssnar ofta på denna låt http://www.youtube.com/watch?v=9iaU3WAOACo

På med vanliga joggingskor. Ut genom dörren. Kylan biter tag, bara naggar, börjar jogga. Världen är tyst och lugn. Kroppen är lite stel men utvilad efter sömnen. Nästan ingen ute utom några stackars hundägare. Lätt isättning av foten. Rak överkropp. Andas genom näsan och luften värms upp. Värmen sprider sig, börjar svettas lite. Pulsen ökar lugnt och stadigt. Oh yeah. Är stolt. Är en av oss. Som tar oss ut. Hittar rytmen. Försöker hålla tillbaks och inte rusa iväg. Springer med min utvilade starka kloka kropp och själ som jobbar tillsammans. Mot slutet ökar jag, känner mjölksyran lura och krama åt lungorna. Saktar ned, gradvis, pulsen följer med. Lätt stretch. Rusig. Rosig. Varm. Glad. Euforisk. Starkare än innan. Redo för en bra dag.


Så on that note...så kommer här några tips på hur man njuter av träning när det är kallt.


Det kan vara lite obehagligt om du inte är van vid att träna när det är kallt. Men kroppen vänjer sig. Torr kall luft är lättare än fuktig. Jag har genomfört 15 km pass i 20 minus utan större problem än att vattnet frös. Det är inget jag rekommenderar, men med några enkla förhållningsregler kan du njuta av det här gnistrande vinterlandskapet du med.


1) Klä dig rätt. Du ska frysa/rysa lite i början av passet. Något som transporterar svett närmast kroppen. Mössa vantar och tätt runt handlederna men med möjlighet att dra upp ärmarna för du ska inte svettas för mycket pga för mycket kläder.

2) Ska du vara ute länge- ta med varmt vatten så hinner det inte frysa

3) Ta gärna en halsduk eller sk turtleneck men sätt inte för munnen. Då blir den fuktig och kall och jäkligt obehaglig.

4) Måste du stanna och fixa med något o ta av vantarna- sätt dem i nacken där det är varmt.

5) Små vattenflaskor till vätskebälten är perfekta att fylla med nästan kokhett vatten och stoppa i skidpjäxor eller löparskor etc under transport till och från spår. Se för jessu namn till dock att de är väl stängda!

6) Lägg extra tid på uppvärmning och nedvarvning kalla dagar. Andas genom näsan först tills kroppen vant sig.

7) Ta det lite lugnare än vanligt om det är riktigt kallt. Jobba med teknik och balans, skutta och hoppa!


Ha en fin dag!

måndag 6 december 2010

Dagens bok och hälsotips!



...kommer från mig men läs även http://www.sparkibaken.se/ för hon är såklart lite mer uppdaterad och promotar hans nya bok. Vem? Jonas Colting förstås!

Om du vill ha inspiration snabbt, skratta och vända upp och ned på ingrodda tankar- läs boken ovan. Den är helt underbar och lätt att ta till sig. Läs den på kvällen och du kommer längta att skutta ur den och skutta ut i skogen och leva rövare endast iklädd höftskynke. Nåja..nästan!


Dagens hälsotips

Mer protein! Ta inte till dig om du redan proppar med aminosyror men börjar du fundera på hur mycket protein du äter, så finns det kanske utrymme för mer. Men det ska vara bra protein. Protein med mervärde. Här kommer lite förslag på protein som du kan peta in till frukost, mellis, lunch, mellis o middag. Välj ekologiskt/KRAVmärkt och närproducerat där du kan.

Kesella 1%, Keso 4 % ( inte den magra den innehåller fuffens), mager ost

Kycklingfile/kalkonbröst/mager ekologisk nötfärs / ägg

Röda linser/sojabönor/quinoa

Fisk- men se efter hur och var den är fiskad.

Magra pålägg- men se efter så det inte mest är vatten salt och tillsatser.


Det är en djungel därute i mataffären! Lycka till!


Protein är mättande som attan. Protein är byggstenar för kroppen att knåpa ihop till muskler. Protein har också ett lågt GI värde i sina mesta former och stabiliserar sockersuget. Protein är en god vän i december.


Åh vilken nyttig vecka jag har. Jag är på kurs, en svår kurs. Jag måste sitta still, samarbeta och det är regler och fasta tider. Långa dagar och jag.får.inte.göra.som.jag.vill. Längtar ut i snön, som vi självklart är omgivna av. Vidsträckta ängar och jag vill bara springa, skida, skutta och skoja.


Får mig att inse vilket fantastiskt jobb jag har, med en enorm frihet under ansvar förvisso, men frihet likväl. Komma och gå nästan som jag vill. Träna nästan när jag vill. Rackarns.


Ha en fin tisdag!

Gör gott

Måndag morgon! Här har det sovits dåligt, och varit allmänt snurrigt. Gillar som sagt inte att vara borta så mycket en hel vecka och ser inte fram emot att sitta still idag när jag inte sovit bra.
Sen är det föräldrarådsmöte på dagis där jag förstås är med för jag verkar ibland tro att jag har fler timmar per dygn än alla andra.

Dagens hälsotips ska handla om själshälsan

Ge goda julklappar.

Räkna ut själv. En fin julpyamas från ett stort modeföretag som börjar på H och slutar på M kostar 99 kr inkl moms. Detta gör i runda slängar 79 kr i kassan för företaget i fråga efter momsavdraget. Den är inte sydd i Sverige och fraktas inte gratis och ska bidra till att täcka omkostnader i Sverige. Hur enkel den än är, ska den sys ihop och packas. Företaget som i sin tur syr den, ska betala sociala avgifter av något slag och de har i sin tur omkostnader. Materialet, bomull, ska köpas in och färgas. Det är inte mycket pengar kvar för vår medmänniska som sitter i andra änden och syr under dåliga förhållanden.

Varje gång du handlar gör du ett val. Vad du väljer får konsekvenser och skickar en signal till omvärlden och producenter och arbetare i fattigare länder. Ja- jag är beredd att betala lite mer för att få en vara som är producerad rättvist och eller producerad med tanke på vår jord och våra efterlevande som jag sen, för att jag just betalat lite mer, kommer att använda/äta upp. Eller NEJ- jag vill ha volym, mängd och billigt, för jag kanske ändå bara slänger detta sen, eller jag har inte råd, och köper hellre fler saker än några få som jag sen verkligen njuter av.

Gå till dig själv. Har du massa saker du behöver rensa ut? Är det rörigt och fullt i skåp och garderober? Vet du att de du ska fira jul med har det ungefär likadant? Varför ska ni då köpa massa julklappar till varann? Vet du inte vad du ska ge och är lite stressad över det? Förstår du hur glada de flesta blir när de får något som gör gott för de som inte har det så bra? VÅGA, denna jul att göra något annorlunda. VÅGA bryta trenden. Börja med presenthögen så ger vi oss på maten sen.

Här har du några inspirerande sidor:
Först en med fina tänkvärda citat: www.betterworld.net
www.fairtrade.se - för återförsäljare av goda varor!
www.lakarmissionen- för tänkvärda julklappar
www.hjartebarn.se där du kan vara med i julkampanjen
www.unicef.se för bra julklappar och stöd till barns rättigheter runtom i världen
www.lakareutangranser.se där min fantastiska kompis Sofia jobbar i Pakistan
www.sosbarnbyar.se där du kan ge bort en söndagsmiddag eller en sagostund.

Stäng inte in dig i julstressen. Du kan välja bort den, ge något fint och göra gott samtidigt.

DET värmer i själen och hjärtat!

Ha en fin måndag