Följ med..

Mot Triathlon, Tuffa fjäll, solnedgångar och maxpuls!

lördag 30 april 2011

Man får skratta åt det

Det går inte att elda ljuset i två ändar Det går inte att äta kakan och ha kvar den.

Det går inte att träna hårt, ons och fre och vara uppe sent fredag kväll, sova 5 timmar, sätta ihop ett spinnpass kl 07.15 (med massa intervaller- hårt som sjutton!) och vara full av energi.

Jag kommer däcka sen! :) Men just nu är jag pigg, gladd, taggad, laddad och sugen.

De som vågar sig till Fitness Club för spinning idag kommer, om de utmanar sig själva, få svårt att gå uppför trapporna sen. Har satt ihop ett intervallspin program som heter duga.

Nu kör vi!

fredag 29 april 2011

Löparglädje

idag igen. Det är så mäktigt.

Jag har haft så svårt att förstå hur jag ska få till den där euforin jag får på mina långpass när jag springer intervaller. När någon- som idag- Lisa säger "5 set av 400 m + 200 m + 300 m" och jag inte får bestämma själv.
När lungorna piper av utmattning, benen är stumma sen i onsdags och jag är hjälplöst sist efter 5 starka grabbar.

Men idag fattar jag. Det kommer efter. Det kommer som en varm kram runt kroppen och det sitter i länge länge efteråt. Endorfiner som bara flödar runt i kroppen. Det är inte bara från träningen heller, utan det är människorna som är med. Peppningen man får och att dela utmaningen. Det är ju jag som gammal ensamlöpare inte så van vid. Underbart.

Jag var faktiskt tvungen att skippa en 400 metare i mitten och jogga lite. Min kropp är inte van vid så hårda intervaller så jag vill slänga mig på marken efteråt och fradgan ligger i mungipan. Men den gillar't! :). Den känns inte sliten-den känns skönt trött och glad.

Jag gillar att känna efter hur annorlunda det är att springa fort mot att springa långt. Jag springer mer upprätt, jag använder armarna mer. Benen är inte så trötta och stela- men lungorna fullkomligt spränger!

Tack Lisa för idag! :)


Nu ska jag duscha, jobba lite, leta en snygg topp, ta en kaffe och sen äta middag med några fina tjejer. Hoppas du har en fin fredag och har en rolig helg inplanerad med sånt som får dig att må bra- det har jag!

torsdag 28 april 2011

superextramegaeffektiv och vad man gör Loppdagen

Om en månad- check it out www.workoutare.se - du vill inte missa det!






Men vad faaaa.... tänkte jag imorse. När Ebba vaknade 05.20 och jag inte lyckats varva ned från min endorfinchock förrän till 23.00.






Jag var sååå trött. Inte i kroppen, men skallen. Försökte köpa mig en slummer på soffan med Mumin som betalning men Ebba försökte i sin tur bända upp mina ögonlock. Aj.

Fick en del gjort på jobbet men hade faktiskt lätt panik över att jag var så trött. Och att det är så mycket inplanerat fre-sön som jag vill göra. Som jag inte vill avboka för att ...vadå? Sova extra?


Nä. Gör om gör rätt. Ikväll SKA jag lägga mig 21.00 så kommer det vara ok sen.


Det kanske inte blir något nytt spinnpass och jag avbokade mitt middagsbesök. Syster blev istället inbjuden.



Syster som kan leka med Ebba och inte undrar varför jag har intorkad lingonsylt på armen, snor på kinden och pannkaka i håret.



Men först hade jag och Ebba en mysig eftermiddag på lekparken.


När syster kom gick jag in i mitt superextramegaeffektiva mode. Det är väldigt mindfullt- jag är här och nu och jag gör allt jag kan på en gång. Jag lyssnar igenom spinnlåtar medan jag gör en kasslergryta medan jag gör rent i köket medan jag tvättar. Jag dammsuger sen hela lägenheten och torkar golvet med en fd vit för liten body som Ebba haft som jag ändå skulle slänga. En maskin till och hänger undan det torra. Lyssnar vidare på spinnlåtar.


Innan jag ska duscha sprayar jag ned hela badrummet med rengöring- skrubbar med tvättsvamp och spolar av allt innan jag själv spolas av. Rent och snyggt.



Effektivt? Japp. Roligt? Näej men det går undan så här. Mer tid till annat.



För imorgon är min bara min.


Ladda inför lopp- Tävlingsdagen



Förhoppningsvis har du sovit bra och du kan äta! Vad du äter- är bäst att bestämma helt själv. Men att det är lättsmält är viktigt. Fylla på med ordentligt med vatten när du vaknar. Får betona igen att det här är mina tips! Från mina erfarenheter- mina eller andras!


Ät en snäll frukost några timmar innan- kanske havregrynsgröt med sylt, ett ägg, och polarkaka! Det är min lilla grej- polarkakor är lättsmälta och goda.


Kaffe ger en kick men om du har känslig mage- passa det.



Närmare starten är det bra att ha med energi i någon form- banan/energikaka och vatten så du kan fylla på depåerna. Tänk på att nervositet kan ge lite knip.


En energigel kan vara att lätt sätt att få i sig bra energi snabbt- men det är en god idé att ha testat innan. Det är väldigt unikt hur man kan ta till sig energi utan att det stör magen före start. Du bör ha provat innan- och du vet säkert hur du brukar reagera när du tränar!



Se till att nummerlapp sitter där den ska, och du har koll på den tidtagningsteknik som används.
Var i god tid. Det är kul att springa lopp! Stämningen ger ett lyft och en kick. Människorna runt dig ska dela din upplevelse och många träffar nya vänner just på tävlingar.


Det är även ide att ge sig tid att gå på toa. Lite extra toapapper i fickan tar inte mycket plats, och väger inte så mycket- men är riktigt trevligt om det skulle vara slut på de frekventa bajamajorna.


När detta mycket viktiga toabesök är avverkat- rör dig mot starten i god tid Är det ett större lopp är det viktigt att du ställer dig i din startgrupp. Detta för att de som vill springa snabbt- ska kunna göra det.
Värmer du upp- gör det klokt. Gör inte som jag gjorde innan mitt fjällmaraton- satte iväg över en klöveräng- som visade sig vara väldigt blöt med nattdagg. Jag var dyngsur redan vid start.


Lätt och torrt är temat som funkar här.



Väl på din startplats- Njut!! Det är nu det händer! All träning du lagt ned. Lite nervositet hjälper dig fram- för mycket kan göra att du spänner dig. Så andas, le mot de runt dig och få leenden tillbaks. Det här är roligt. Du kan det här. Nu är det bara att släppa krafterna allt eftersom och bli spat out in glory när du går i mål!

Folk kommer rusa iväg- men lita på mig. Att rusa iväg och sen bli omsprungen kontra att ta det lugnt och sen passera efter hand? Ja det senare känns mycket bättre.

Ska du springa ett längre lopp är det bra att börja dricka tidigt.

Här är mitt tips på att dricka som ett proffs- inte som mig! som ett proffs! :)
* spring mot sidan av banan där vätskestationen är
* sakta ned- om det går, få ögonkontakt med någon som lämnar ut
* undvik första bordet- ta ett längre in, men inte det sista så, så du har chans att ta nytt om du tappar.
* Ta två- och kläm ihop så du inte spiller allt.
* Låt vätskan rinna in i sidan av kinden för då har du störst chans att få i dig.
* Ta det luuuugnt så du faktiskt får i dig vätskan. Det här är en viktig del av loppet- vätskan gör att du orkar och mår bättre om du springer längre lopp.


Ska du äta har du förmodligen det inplanerat. Ge dig tid innan matstationen att känna efter vad du är sugen på så du får tag i rätt sak. Jag har sprungit söder mälarstrand med en saltgurka i ena handen fast jag ville ha kexchoklad! :).


Angående finishen- LE! Det är roligare att få eventuella bilder där man inte ser lika trött ut som man är! :)


Men det bästa rådet jag kan ge är att n j u t a och springa d i t t lopp. Och att våga öka på slutet- det finns alltid lite mer att kräma ur ben och lungor.



Nu go vänner ska jag lägga mig. Imorgon är en stor dag: Tidig lämning på dagis, gruppmöte, lunchträning- som kanske blir mitt hårdaste pass ever. Lite mer jobb i svettiga kläder, sen hem till Sofia för födelsedagsmiddag och vem vet kanske ett glas vin på en uteservering. Och så tidig start lördag. No rest for the wicked.


En fras som fastnat idag är:

"Allt vi har kvar är framtiden!"


Ha en fin kväll!












onsdag 27 april 2011

Pure Endorfine Spring Happiness

Solnedgång över Duvbo- not so bad aye?



Nej jag såg nog inte glad ut under passet. Rubin frågade- " do you hate me?" och när det är som jobbigast kan det vara frestande att rikta tröttheten mot sin instruktör. Men jag blir mest sur på mig själv, ett tag.



Vi värmde upp med en frisk jogg ned till Karlbergs slott och 400 meters banan där. Lite löpskolning och 2 stegringslopp.





Sen började vi. 10 stycken 400 meters intervaller. Jag vet hur min kropp funkar. Efter en är jag flåsig. Efter 2 tänker jag: 1/5 avklarad. Efter 3 går jag in i något mode där jag stänger ned massa känslor. Efter 5 börjar jag öppna upp igen. Efter 7 är det 3 kvar och det fixar man.



Av någon anledning blev det en extra- och då märkte jag hur jag undermedvetet kalkylerar och spar energi- för den blev verkligen extra. Inget kvar efter det. Vi låg i högar på marken. Men sen- eftersom jag är långdistansare- så vaknar jag till och är relativt pigg igen så skuttade glatt hemåt. Fast backen under Karlbergs Station och upp mot Rörstrandsgatan kändes faktiskt lite tyngre idag. Rubin är med och peppar och verkar se precis allt man gör.





Nu laddar jag om för ett till svajnigt jobbigt pass på fredag lunch med några tuffa löparkollegor.



Jag låg och snittade någonstans runt 4:15-4:20min/km fart på mina intervaller. Gör ingen analys av det. Vet bara att jag springer nu. Jag springer och det går fortare, jag orkar mer, jag är starkare och jag har massa potential kvar och jag fortsätter utvecklas, bli starkare, tuffare, tryggare, modigare.



I takt med detta rullar mitt privata liv på med sina diamanter och högar med ren dynga. Hur koncentrerar man sig på jobbet, när två personer man håller av, väntar på eventuellt svåra besked och resultat? Den ena ringer efter den andra?



Hur står man stadigt i stormen? Är en klok stark mamma, levererar proffsighet på jobbet? Orkar med dagen efter stöknätter? Håller ordning på hushållet, ber om barnvakt, säger nej, säger ja, säger vad sjutton?



Jo man hittar sin laddare sin frälsare. Man hittar det element, den zon där man skalar av alla roller, titlar, väskor, datorer, telefoner, id-kort, passerkort, kreditkort, medlemskort, gula och röda kort. Tar fram sitt trumfkort. Vad är ditt?




Mitt är löpningen. Eller snarare- rörelse utomhus. Det innefattar inte löpband med fläkt framför Biggest Loser på upphängd tv.



Det omfattar mig, mitt hjärta, mina lungor, min kropp- som jobbar ihop som de är skapta att göra. Det omges av naturen, som den ser ut. Torr, platt, lerig, backig Regnig, solig, snöig, blåsig. Det skiter jag i.




Det är enkelheten och flowet jag är ute efter. Jagar det- men är mitt i det från första löpsteget på varje pass.






Jag tankar mig själv hela passet, energin som flödar runt i kroppen blir som en stark böjlig massa som rotar sig i marken. Mig rubbar ni inte. Allt känns så mycket lättare efteråt.



För det är bara jag, för en stund.



Och jag är inget problem.



Jag är ingen stress.



Jag är ingen oro.



Jag är ingen ondska,



Jag är bara jag och hela jag lever efter ett träningspass.






Så när jag kliver tillbaks in i vardagen så är det jag - och problemen är utanför mig.






Där är jag just nu. Där och i musikens värld för jag sätter ihop ett nytt spinnpass till min klass på lördag- det blir lite trip down memory lane!






Hoppas ni har en fin kväll ni med! :)

Respekt

för de som är riktigt modiga.

Beundran och tacksamhet till de som i det mörker som nyhetsflödet ofta bringar, visar mod, ljus och klokhet som gör en varm där man står och balanserar på blå linjen mellan det lilla nära livet och det stora kryptiska.

Mitt emellan att lämna med puss och kram på dagis och vända siffror blir DN-läsningen på tunnelbanan ett litet fönster ut i världen och stora, viktiga frågor.

Jag undrar ibland om man kan dra någon sorts slutsats om vad man borde jobba med, utifrån hur man läser DN.

Jag börjar med att läsa ledaren. Sen läser jag A-delen med störst intresse för omvärldsrapporteringen. Sen tvingar jag mig själv att titta i Ekonomidelen- som ju rör delar av mitt jobb. Men jag är inte intresserad av börsbolagens investeringar och räntelägen.

När jag kommer till jobbet har jag inte riktigt hunnit läsa Kulturdelen ordentligt- det är lite trist, men opera och konst har jag bara sporadiskt intresse av. Jag tycker ju som sagt att det vore roligare att analysera kluddiga tavlor om det var en företeelse som lite fler människor i världen kunde ägna sig åt. Musik gillar jag så det läser jag gärna om. Ett paralellt liv där man skulle kunna gå på spelningar på Debaser sent på kvällen och sen sova bort en förmiddag.

Idag fastnade dessa tre människor på min näthinna:
Murhabazi Namegabe från Kongo-Kinshasa som kämpar för att befria barn från att vara barnsoldater och/eller sexslavar i landet.
Cecilia Flores- Oebanda som i Filippinerna jobbar mot barnarbete och stödjer flickor som varit sexslavar
Monira Rahman som i Bangladesh hjälper flickor som blivit skadade av frätande syra.

Dessa tre har fått World's Childrens Prize som utses av 24 miljoner barn.

Detta kan du läsa om i en artikel i Dagens Nyheter idag. Läsning som berör och värmer och vrider mina perspektiv och min prisma mot världen lite.

tisdag 26 april 2011

Veckans träning- och ladda inför lopp- del 3

Hej på er!

Jag skulle kunna skriva en essä om hur det tar 2 timmar att komma till jobbet med komponenter som arla besök från oanmälda fastighetsskötare, sena tunnelbanor, glömda vantar, stövlar osv men vi släpper det. Noterar bara att går jag hemifrån utan att känna mig överbelamrad med väskor av alla de slag- så har jag glömt något hemma. Idag - dataväskan. Kul kul. Lite svårjobbat i siffrornas värld.

Idag håller jag dock mest på att administrera runt vårt träningsevent på Planet Fitness ikväll. Det är även härifrån Running Swedens träningspass utgår.

Samtidigt fyller en av mina finaste vänner stort idag-


Grattis Sofia 30 år! :) Man blir bara klokare, snyggare och roligare med åren!



Förra veckans träning:


är jag nöjd med!

Måndag- vila Tisdag: knätest och lite styrka. Onsdag- jogg 7 km. Torsdag: 10 backintervaller totalt 10 km. Söndag: 20 km test. Massa axlar och rygg och benstyrka i trädgården.



Denna veckas planerade träning:


Tisdag: Om jag hinner själv- köra Runners Gym och Zumba.

Onsdag: Om jag hinner själv- intervallpass med Running Sweden på jobbet

Torsdag: Barnjympa med Ebba- premiär! Ska bli SÅ ROLIGT och mysigt!

Fredag: Fartlek intervaller- växla backe och slätt, ca 2 min x 10

Lördag: Bål och rygg på gymet och instruera spin.

Söndag: Tempo 12-14 km beroende på kroppen.



Kommentar: Det blir lite baktungt mot slutet av veckan och hade hellre kört hårt i början men kan inte göra så mycket åt det. Utan att "jinxa" det- känns som kroppen blir starkare och starkare.


Jag försöker att lägga om kosten lite inför K-holmen runt:

Lägger till: Rågflingegröt på morgonen innan jag går hemifrån(råggröt mättar bäst av alla grötsorter) med egengjord blåbärssylt och linfrön. Därefter på jobbet: 2 ägg eller rökt kalkon, hårdis med ost och kaffe och frukt.

Ebba äter frukost på dagis och det är svårt att hinna äta hemma för mig men blötlägger kvällen innan och så äter jag snabbt i smyg. Ska Ebba äta det också då har vi ett inferno med gröt . Inte optimalt- men det funkar!

Lunch: mycket grönsaker och bra protein och lite kolhydrater...som vanligt alltså!


Kväll: det är här jag gör rokad. Jag ska äta det jag bestämt mig för till middag och sen är det stopp. Magen får knorra bäst den vill. Jag vet att jag bara går och skåpäter och behöver inte jordnötter/macka/kexchoklad etc. Jag vill inte ta bort näring- men ta bort onödiga kalorier.

En stor kanelbulle kan vara nödvändiga kalorier när jag njuter av den men inte klockan 20.30 en tisdag!

Att ladda inför lopp- del 3- Dagen innan

Nu är det läge att tänka igenom din plan för loppet. Du hade nog en plan från början- ta dig runt, springa på en viss tid etc. Men det kan ha förändrats- du kan vara i bättre fysisk eller psykisk form- eller sämre.



En av anledningarna att det gick så bra för mig på TEC- men sen även inte så bra som det kunnat gå, var att jag hade sprungit loppet i huvudet innan. Jag hade en plan på hur jag skulle börja, hur jag skulle fortsätta om det kändes bra efter 1/4e del. Visste var det skulle bli jobbigt, visste hur jag skulle försöka ta mig igenom det. Jag visste vad jag behövde dricka och äta. Men även inplanerat var att känna efter inför dryckes och matstationen hur det kändes- och om jag behövde ändra något.

Det jag inte hade planerat- var vad jag skulle sikta på för mål om det kändes kanonbra efter 4 mil. Och då var det visst lite sent att ladda om. Däri ligger skillnaden i min sluttid mot den jag kunde haft och den lärdomen tar jag med mig till nästa lopp. Våga våga! Våga satsa hårt sista biten om du har krafter kvar!

Så gå igenom loppet, se var det finns drickastationer om du ska dricka och var och vad det erbjuds för mat. Se var eventuella backar är. Ha något i bakhuvudet som du ska tänka på när de blir jobbigt. Placera ut familj och vänner strategiskt- säg åt dem att stå där du vet att det börjar bli tungt.



Sista dagen ska du även dricka och äta ordentligt. Det är oundvikligt med nerver samma dag som loppet och kan vara svårt att äta ordentligt då, så se till att du får i dig bra med energi dagen innan. Relativt lättsmält mat utan konstigheter är mitt råd. Jag undviker socker för vill att kroppen ska jobba i lugn och ro med att smälta och placera ut energin i mina muskler. Varje gram kolhydrat binder 2,7 gram vatten så drick! Kolsyrat vatten tas inte upp lika lätt så det ska du strunta i denna dag.

Rör gärna lite på benen med en lätt promenad. Stretcha försiktigt och skaka om låren. Andas stort och djupt ner i magen medvetet under dagen- jag lovar du spänner dig lite! :).

Förbered det du ska ha med dig. Skriv en lista och bocka av:

*Kläderna och överdragskläder. Ett par badtofflor om du ska springa långt- kan vara skönt efter.

*Det du ska äta innan- extra vatten att ha lättillgängligt så du inte behöver leta efter det.

*Laddare om du har Garmin/Polar/Iphone.

*Vaselin-plåster- solskydd.

*Kamera- att ge någon så de kan fota dig!

*Namnlapp för din väska.



Om du ska hämta ut nummerlappen, och det är ett större lopp, ta gärna med en flaska vatten och något att äta. Av egen erfarenhet kan väntan bli lång och vid ett lopp fann jag mig själv i lång kö, törstig och hungrig...inte ypperligt dagen innan en prestation.



Lägg dig tidigt med en bra bok. Mätt- men inte så det stör. Det kommer pirra lite i magen- så ge dig tid att varva ned.

Ja det var de tips jag tänkte förmedla. Finns säkert fler och om ni vill och orkar- kommentera med dem nedan!


Imorgon blir det del 4- Tävlingsdagen.



Ha det så bra! :)










måndag 25 april 2011

Vi tar det imorgon

Intervaller med najs utsikt
Koncentrerad äggmålare

Hard at work


Mitt lilla hjärta! :)


Hej!

Det är bloggläsartorka just nu. Och det är ju bra! Men därför spar jag inlägget om 'Sista dagen förberedelser' inför lopp tills imorgon.

Jag är helt slut också. Det har varit ca 30 grader i lägenheten ikväll, försökt packa ur allt från helgen samtidigt som Ebba har varit övertrött och skrikit frustrerat/ledset/argt.



Bjuder på lite bilder från vår fantastiska påskhelg i Värmland. Jag bodde på Solbacka under ett år, och har varit där sen jag var liten så det är som ett hem. Ebba stortrivs, det finns hur mycket som helst att göra, eller så kan man bara njuta på verandan.Men nuförtiden handlar det mycket om att jaga Ebba :).



Ha en fin kväll så hörs vi imorgon! Ny vecka nya tag!

söndag 24 april 2011

Formtest 20 km

Hej! Nu skriver jag mest för mig själv: det här blir en dagboksanteckning över 24e april.

Vaknade 3 av Ebba. Som sen sov halvt på mig i 3 timmar. Trött som en gnu 6 på morgonen gick vi upp iaf o drog i mig stora koppar kaffe. Lämnade syster vid bussen i Kga och åkte tillbaka. Inte sugen alls på långpass imitt sega huvud men kroppen var på G. Sjukt att man är ledig o ändå inte KAN sova mer- att någon annan styr över väckning. Jag är morgonmänniska och går upp 6-7 alla dagar, varför wasta livet med att slumra? Men kl 0300 vill jag SOVA!!!


Satte iallafall iväg med Godmorgon Världen i P1 i öronen. Först långpasset med Garmin. Var så fokuserad på att stämma av om det var 8 km landsväg till man tar av på skogsväg så märkte inte riktigt tempot. Jag som sagt att jag inte kan springa fortare än 6 min/ km... Kände att backintervallerna o andra intervaller innan gett effekt.... Såhär såg det ut:

1 km. 5.20
5 km 26 min
10 km 53.3 min

Sen är det backigt! Men

15 km 1 Tim 22 min

20 km 1 Tim 51 min o då hade jag saktat ned för att skälla ut en hundägare i ca 4 minuter.

Vad tolkar jag ur detta? Jo att jag tränar rätt. Vilar rätt. Jag är på rätt väg vad gäller fart eftersom
jag snaggat av min kilometertid med 30 sekunder/ km. Och då med krafter kvar.
Var så inne i löpningen sista km så jag inte orkade byta låt... Kate Bush's Wuthering Hights ger en exotisk dimension till en tempoökning....
Men frågan är om det räcker till1.45 om 2 veckor på halvmaraton?

Ett sätt att öka farten är att minska barlasten. Jag är en stor tjej, med ' strong frame' som man säger på engelska. Men det är lättare att springa fort om man är lättare.
Det är så tråkigt att hålla igen men att försöka tappa lite onödigt kvällsgottis gör ingen skada. Vi får se om jag orkar ta itu med det.....:)

Lyckades somna med Ebba när hon sov middag. Så otroligt mysigt att ligga o snosa tillsammans i sängen och höra alla lantljud utanför.
Men sen var det bootcamp igen. Där emellan god mat, lax o potatis i olika former, ägg, broccoli, grönsaker, frukt o påsktårta men inget godis! :)

Imorgon bär det till Sthlm- det andra hemma! Skriver mer om temat " förbereda sig inför lopp" imorgon! Sköt om er!

lördag 23 april 2011

Bootcamp Solbacka- dag II- och Sista veckan innan lopp

Hej!

Det märks att det är påskledigt i kombination med bra väder. Hoppas alla är med familj och eller goda vänner och njuter av solen.

Vi eldar och krattar för fullt. Hade lite prellat långpass idag men kom hem vid midnatt igår (rekordsent för mig) efter en trevlig kväll på kära Helenas altan. Eller hennes pärons var det i och för sig.

Vi har ätit påskbuffé som min faster lagat och jag och Ebba har målat påskägg. Först gick allt bra- Ebba målade med massa färger, sen släppte hon äggen på backen och till sist stack hon penseln igenom dem så det var mest äggröra med vattenfärg.

Sitter här och luktar rök från brasan och är tokfräknig och brun om armarna eftersom det definitivt var bikiniväder idag. Hoppas egoistiskt på mitt favoritlånglöpväder: 12 grader i lätt duggregn och vindstilla imorgon.

Tema- ladda inför lopp del 2- Sista veckan

Jag har sista veckan inför ett lopp rätt färskt i minnet. Det är en fantastisk vecka- en njut och egoboost vecka. För du kan inte förbättra konditionen inför loppet. Bara boosta dig själv så du toppar dagsformen dagen för loppet.
  • Rör på dig- men träningen ska vara lite som att springa med Eye of the tiger i lurarna och jabba lite till höger o vänster, studsa av energi och bara känna dig som en tillbakahållen vild galopphäst- massor kvar att ge! Gärna med lite lätta fartökningar, lite löpskolning. Jag tänker att blodomloppet är en racerbana där energin som tar dig fram i din målfart och på din måltid under loppet ska flöda. Den här banan ska inte slitas ut, men du ska skölja igenom den med lite träning för att den ska vara slaggfri och redo att raceas på. Så kanske 2 lättare pass som ger mersmak där du är kung/drottning under denna sista vecka.
  • Ät ordentligt: Vare sig du kolhydratladdar eller inte så ska kroppen få mat av extra hög kvalitet. Det är bra för fysiken-men även mentalt, att äta mat som du vet gör gott därinne. Spenat, broccoli, ägg, blodpudding (för järnet!), frukt, massor av vatten.
  • Sov ordentligt: Jag och många småbarnsföräldrar med mig är ofrivilliga försökskaniner i experimentet hur knasigt det kan bli när man inte får sova ordentligt. Räkna inte med att sova så bra sista natten före loppet- utan se till att de 5-6 nätterna innan är nätter då du dejtar John B och ingen annan. Försök varva ned innan 22.00 i sängen. Det är inte mycket vettigt som händer efter 22.00 som du inte kan göra dagen efter på morgonen. Ge dig själv den tiden denna vecka.
  • Tala om att du ska springa-när och var! Det är så många som vittnar om hur det gjort en avsevärd skillnad i ork att veta att någon hejar någonstans utefter vägen.

Hoppas att något av detta var till hjälp. :)

Jag är helt slut så det blir ett glas vitt, DN korsordet och sen isäng vid 21.30 idag. Imorgon är det långpass och det känns så länge sen- för det var ju 2 veckor innan TEC jag sprang långt och det var en månad sen nu. TEC var ett lopp och det är ett annat upplägg. Men vad skönt det är när man flyttat gränserna- för 10 år sen var en mil långt. För 8 år sen var maraton långt. För 2 månader sen var 5 mil långt. Nu känns ett långpass om 20 km som ett lagom joggpass. Hoppas att det känns så imorgon också. :) Ha en fin påskafton!

fredag 22 april 2011

Träning i alla dess former-och ladda för lopp

Hej på er!

Men har vi sommarvärme eller vad?

Har krattat som en dåre och sen klippt en lång häck med elklippare- som väger ca 6 kg. Hållt den över axelhöjd jag vet inte hur länge, inne i ett taggigt buskage så jag ser ut som jag varit statist i Scream 4 på armarna. Klassas helt klart som styrka.

Benen känns som de trästockar jag släpade idag så glad att jag vilat dem.

Är helt tagen av Ebbas energi. Hon har, med ett lite slummeravbrott om ca 40 minuter varit helt sjövild sen 7 imorse. Hur orkar man? Försökt titta på Mumin men nej inget intresse. Phu.

Påsktema

Tänkte skriva lite i några dagar hur du laddar upp inför ett lopp. Mina tips- inget som är kopierat ur någon mall, utan det jag samlat på mig i erfarenhet, min egen och andras. Inte komplett på något vis- men kanske får du ett tips du kan använda!
Jag gör det i fyra steg:

  1. 2-3 veckor innan
  2. Sista veckan
  3. Dagarna innan
  4. Tävlingsdagen
2-3 veckor innan
Nu är det dags att springa det pass som mest liknar tävlingen. Hur långt du ska springa - därom tvistar de lärde, och de olärde också. Här är mina tips:

1 mil första gången- försök då springa nästan en mil
1 mil på bra tid- spring 12 kilometer med fartökningar som är snabbare än din snittmåltid. Förmodligen vet du hur du ska träna redan. Alt spring 12 km där de 4 sista kilometrarna är backiga- då bygger du kraft du kan använda till de sista 2 på loppet.

Halvmaraton första gången:- 17-19 km. Du kommer ha kraft i form av endorfiner till de sista kilometrarna.
Halvmaraton bra tid- ja jag återkommer om mitt upplägg funkade. Men långpass om 23 km och låta sig tampas med mjölksyra 2-3 veckor innan på > planerad racefart är idé.

Maraton: Spring 2/3- 3/4av distansen så har du en bra trygghet mentalt. Någonstans mellan 24-32 km bygger du stamina om du springer för första gången. Min första mara gick på 4 timmar blankt och då hade jag sprungit 26 km som längst. Jag tänkte då " det här är nästan 3/4 av loppet. Jag tänkte inte " det här är inte ens 30 km". Kände mig stark och positiv och det bar hela vägen.

Övrigt
Det är även läge att nu springa i de skor du ska springa loppet i samt de kläderna och testa den sportdryck som du tänker dricka- eller den som kommer erbjudas på loppet (står på deras hemsida). Det är inget roligt med en mage som surar ur pga det du imundigar dig under loppet.

Så träna på att dricka- och eventuellt äta. Vätskebrist är ett hot mot prestationen och hälsan efter loppet. Det är kul att kunna njuta och inte ligga utslagen bredvid en fläkt efter ditt längsta lopp :).

Det var dagens tips- nästa gång- sista veckan!
Njut av solen- bränn inte näsan! :)



torsdag 21 april 2011

Tema hårdträning dag 1

Hej!

Underbart att vara i Värmland. Varmt nog för linne o shorts. Egentligen vilodag idag men suttit still hela dagen och ville inget hellre än börja hårdträningen efter gårdagens positiva knäbesked!

Har verkligen ett smörgåsbord av rundor här- 1 km runda, sluttande grusväg, 1 mil, 15 km varav 5 asfalt o 10 grus. 20 km runda genom trollskog o ängsmark. Och så 7 km till en skidbacke där man kan trötta ut sig bäst man vill.

Idag värmde jag upp på 1 kmarn. Sen satte jag igång backintervallerna.
Varför? För att jobba med backteknik, jobba med mjölksyratröskeln, bli starkare och få bättre syreupptagningsförmåga!

10 stycken. Varmt o benen brann snabbt. Krävdes både Crazy Town o SaharaHotnights. Men 10 blev det, om 2 minuter var. 1 km nedjogg. 10 km totalt. Nu känns det mest av solen. Knäet känns inte alls.

Nästa pass på schemat: Långpass. Vila imorgon- eller nja, 1000 kvm skognära tomt med 7 ekar på att kratta .

Njut av solen, drick extra!

Påsklov- och hårdträning

God morgon på er!



Fick en riktigt fin runda igår på löpträningen- det var väldigt många anmälda men inte så många som dök upp till joggruppen- som springer 6-7 km.



Men vad duktiga de var! Det är så roligt att se förbättringarna vecka för vecka. Sneglade på min Garmin när vi joggade på Kungsholmsstrand, nere på 6:20 tempo och ingen knusslade. Hjälpte det att en militärorkester spelade vid slottet? Jättebra jobbat i vilket fall Peter och Sirpa la upp passet bra med ca 6 km jogg, löpskoleövningar och sen 4 stegringslopp. 1 km hem jogg efter.


Mitt knä känns helt ok så nu är det hårdträning som gäller. Nej jag ska inte gå bananas och överanstränga något men med ett väl avvägt balanserat träningsupplägg kan jag träna hårt med belastning på olika delar:

* uthållighet- inför fler långlopp- eventuellt Jättelångt

*backstyrka - för att kunna leda en grupp på nu 40 personer (!!) genom ett fjällöppass i Åre.

*fart- för att göra något jag aldrig gjort- springa en halvmara på 1:45-1:50!


Det är inte farten som dödar- det är distansen?

Eller

Det är inte distansen som dödar- det är farten?


Tja- för mig verkar det vara farten! Att kunna skydda kroppen och springa avslappnat men fort utan att bygga upp mjölksyra- det är det jag jobbar på nu.


Längtar så till Värmland nu och mitt Solbacka- som farmor och farfar köpte på den dagen jag föddes! :). Nu bor min tuffa faster där- själv i ett stort hus med en enorm trädgård som vildsvinen gillar och vars lövkrattning aldrig tar slut. Har massa jobb att göra ute i trädgården- kratta, klippa en stor häck. Tar med mig böcker och lite jobb, träningskläder och en tålig vagn för utflykter med Ebba. Nedan lite bilder från förra året.



Ebba och mamma myser i vårsolen!



Hoppas ni är långlediga- friska- glada och skaffar er en


riktigt fin påsk! )







onsdag 20 april 2011

Inför långhelgen

....gör jag massa smått och gott på jobbet

....jobbar jag med vårt träningsevent som går av stapeln nästa vecka.

...har jag lite ångest för allt jobb jag har att göra i maj-men bara lite- för det är inte så konstruktivt och jag kan inte göra något åt det nu.

...blir jag brutalt påmind om att jag faktiskt ska tävla i mitt första Triathlon i år. Simträning var det ja...bappedi bappedi.

...leker jag med tanken på Ö till Ö. Kan det bli mycket jobbigare liksom?

...undrar jag var de här "oxveckorna" tog vägen. Någon annan som märkte att de bara flög förbi?

...tänker jag på allt jag ska göra på landet. Allt jag vill göra. Undrar vad jag kommer vilja och hinna göra.

...Undrar jag när jag ska få till att hälsa på min kusin, min kompis i Nacka, min kompis som bodde i Nacka men nu bor i Lidköping. Mina andra goa vänner.

... När jag ska göra iordning på balkongen, tvätta fönsster, åka på loppis, sälja saker på Blocket, flytta min blogg, anlita en fotograf att ta bilder på mig och Ebba, rensa filter i badrum och kök, byta filter i elementen, tvätta bilen ut o invändigt. Rensa färdigt i alla rum hemma inkl förrådet.

...tänker jag att jag varje dag hellre är utomhus och/eller leker med Ebba den lilla tid jag har än gör något ovan!


Snart är det dags för kvällens träningspass med Running Sweden. Våra löpare har fått tröjor nu så ser ni ett glatt gäng- eller 3 glada gäng i krokarna runt Vasaparken, Karlbergs Slott eller Kungsholmsstrand så är det Running Sweden och PWC som är ute och friskar till sig! :)


Ha en fin kväll!

tisdag 19 april 2011

Löparmojo på rymmen





Vart har hon tagit vägen?






God kväll. Löparmojo saknas. Någon som sett den- hör av er!






Alltså jag vet inte. Jag kan inte hålla mig till träningsområdet i det här inlägget för det är så simpelt att när det är annat som pågår- så blir inte träningen som man tänkt.



Den är en ventil och dess skeende och process gör att man på andra sidan kommer tillbaks med mindre tankar, klarare tankar och lättare sinne.



Men när det är allvarliga saker som rullar i skallen, då sitter de kvar. Men man har fått ett break iallafall och de breaken behöver jag så mycket nu.






Livet och döden är så orättvis. Slår så grymt Kanske finns det någon sorts balans i lycka och sorg på ett globalt plan, men i min lilla värld så har jag ibland svårt att förstå den större meningen i det som händer.



Är du frisk, har du mat på bordet, ett jobb att gå till och någon att ringa om du mår dåligt- då är du så lyckligt lottad. Du kan bli lyckligare- genom att hjälpa andra, på ett eller annat sätt. Genom ekonomiskt stöd, eller med din tid. Med det vill jag tacka de som stödde min insamling denna runda- det blev inga 5000 kronor men 200 kronor- alltså 4 sms Hm. Får tänka om och tänka rätt.












Ett utomhusgym- bänk o hantel och grus, mer behövs inte!






Nog om detta! Glad ska man vara att man lever och har två ben, som lyser vita som ett UFO-likt sken. Sundbybergsbor frukta dock icke, mitt efternamn till trots är det ingen nukleär härdsmälta som skapar ett vitt ljus utan bara mina apostlahästar ,vårvärmen till ära iklädda korta shorts.






Tog mig ned till Sundbybergs IP och bak i huvudet så kom jag ihåg att jag på Funbeat läst att ett gäng ses där och kör intervaller. Det var det! Hej hej på er! Ingen organiserad blodsmaksträning här utan några hängde i "båset" några joggade och några hade mjölksyra på väg upp i låren och tuggade på hårt.



Jag som skulle testa att jogga 50 minuter glömde allt vad det hette och for iväg. Men jag höll mig iaf till 200 meter. Ingen fara. Hade nu totalt joggat 5 minuter inkl sträckan från porten. Joggade 200 meter till. Ingen fara. Ökade och gjorde 2 tröskelintervaller om 200 meter. Känner lite på insidan av knäet. Men det är ingen fara. Det är det som händer i det cardiovaskulära systemet jag oroar mig för. Det känns bara trögt! Känns som jag har astma? Känns som hjärtat slår i otakt och att det knyter sig när jag ökar. Inget obehagligt direkt men bara skumt.






Tillbaks till vår lekplats efter 1,8 km och körde lite styrka istället:



12 armhävningar, 15 "kissande hunden" på varje ben, 1 min planka, 15 rodd med hantel på bänk. Detta 3 varv och sen ryggresningar på bollen hemma.






Egenställd diagnos: Knäet är bara lite trött- jogg imorgon, vila torsdag och så ett lätt backpass fredag.







Undrar om Ebba, känner all glädje som finns i de där terrängskorna? Mil av lycka.




Nu- är det snart läggdags! Hoppas ni har en fin kväll!


























En solig fin dag

önskar jag ALLA som läser min blogg. Blir lika chockad varje dag när det är närmare 200 personer som klickat sig hit. Som bryr sig och frågar hur det är med knäet och ställer upp och är snälla och hjälpsamma.

***
Det är både peppande och glädjande. Värmande och tryggt att veta att det finns så fina människor runtom en när man vissa dagar inte riktigt hinner lyfta blicken och titta runt.

***
Ebba tog en timmas sovmorgon imorse och jag sov till klockan 07.00!!! för första gången på hur länge vet jag inte. Helt underbart, så utsövd. Solen skiner och jag jobbar hos min favoritkund idag.

***
Ikväll är Ebba och busar med farfar, och jag ska ta mig och en hantel ned till Sundbybergs IP med löparbanan där- ja det är 200 m från min dörr :). Testa knäet och köra lite styrka i solen.

***
I Japan har man en speciell högtid på våren för att fira just vårens ankomst och att man ska gå ut och titta på blommor- Hanami. Vi får kanske inte någon officiellt ledig dag för det men idag är nog en bra dag att titta efter tussilago och andra blommor och haja hur häftigt det är att de ploppar upp överallt när det var vitt av snö för inte så länge sen. Det mest naturliga och det vi tar för givet- är ofta det mest mirakulösa som sker här i världen.



Ha en fin tisdag!

måndag 18 april 2011

Solen skiner

Barfotalöpning mellan Taghazout och Banana Village- Marocko jan 2011

Jippi! Får man väl sammanfatta det. Var just nere vid mötesplatsen för vår träning. Var tråkigt att jag missade Running Swedens långpass igår- Peter berättade att de sprungit utåt mitt håll så jag hade kunnat haka på- undra om mitt knä kajkat ur då?
Grattis till Rubin också som kammade hem segern på 8 km M35 i helgen på TerrängSM. Andreas från Access Rehab tog en titt på mitt kä. Eller nä- han ryckte i det. Åt alla håll och kanter och det gjorde bara ont en gång! Helt ärligt! Och vet ni vad han säger- jag får testa att jogga imorgon :). Me like. Det är inte säkert vad det är men något runt ledband och menisk- odefinierat men kan inte vara så farligt eftersom det inte gör ont nu. Phu.


Vad har jag lärt mig av detta?

1) Inte skippa löpstyrkan.

2) Inte tro att jag pallar hur mkt som helst.

3) Vara ännu mer tacksam att jag är så oskadad som jag är.


Förra veckas träning och denna Ja förra veckan blev alltså: lätt jogg måndag, ca 6 km. Intervaller 300 m x 10 onsdag. Ett väldigt bra pass med Rubin- men dåligt av mig fredag. Ett 10 km bra löppass och 5 km promenad söndag.

Veckans träning:

Vila måndag Lätt jogg tisdag för att testa. Styrka- bål rygg ben.

Onsdag Lätt jogg el löpning 6-8 km

Fredag: Backintervaller- 2 min x 10 stycken. Kräkjobbigt men inte så slitigt på kroppen eftersom jag kör rätt lågt tempo och gåjoggar ned.

Söndag: Långpass 20 km eller mer. Allt beroende på knäet. Drar ner på träningen under påsk för att verkligen låta alla tvivel om överbelastning lägga sig. Jag kan blåsa på nästa vecka istället. Kratta och gosa med Ebba och elda på landet.


Det är 19 dagar till Kungsholmen Runt. Jag behöver inte alls lika lång nedvarvning inför det som inför TEC. Så kan köra på med kvalitetspass närmare än innan- räknar med fram till 7-8 dagar innan. Och sen ett kort pass med fart för att den här sega kroppen ska fatta. Svårt att se det här med 21 km på 1.45. Mer 1.50. Det skulle vara 5.20 tempo och det tempot gillar jag. Igår gillade jag det i en mil. I terräng. Så det borde funka på asfalt om alla bara flyttar på sig när jag kommer :).

Phu. Inga skador nu. Men väntar med anmälan till Jättelångt. Ha en fin kväll.

I väntan på dom.....

...tittar jag på alla löpare som njuter i solen på andra sidan Karlbergskanalen. ...

***

Hoppas jag att det är en ren överbelastning och att det är muskulärt och inte något med menisk eller korsband. Och jag inser hur viktig löpningen är för mig och undrar lite vem jag är om jag inte springer?
***
Annie- är jag. Mamma, revisor och fortfarande löpare men inte lika glad när jag inte får ta hand om mig på det sätt som jag själv har valt- genom att springa. När de mål jag satt upp kanske får revideras och göras om. Men det är världsliga problem i övrigt.
***
Kroppen som knäet bor i är i övrigt stark och fantastisk. Ska kratta väldigt mycket löv i påsk och det är träning det med. Men det finns inget som långpass på Värmländska skogsvägar där en älg helt plötsligt kan dyka upp i periferin. Så jag hoppas det är något enkelt som går över på 2 dagar. Men hör hur enfaldigt det låter. Det gör inte direkt ont, men känns när jag går i trappor....illavarslande.
***
Veckans hälsotips: Nu ska jag slå ett slag för att bojkotta påskgodis. För jag vet att några därute, likt inför jul, har lite ångest över att de "måste" äta massa påskgodis. I am all for gastronomisk njutning, men att stoppa i sig e-nummer bara för att det är påsk och varteviga media proklamerar det, känns lite som ett kapitel ur Orwells 1984- och jag välkomnar det resonemang som förtydligar sambandet mellan skumharar i ett färgglatt kartongägg och Jesus korsfästelse?
***
Här har du Annies 10 i topp varför och hur du ska unna dig en fin vårpromenad varje dag hela påsken istället för att äta godis:

  • Godis skänker en väldigt kortvarig njutning i munnen i ett första steg. A minute on the lips- a lifetime on the hips.

  • Efterlämnar en däst, svullen kladdig känsla i magen i ett andra steg.

  • I ett tredje steg ger det en insulinchock, ökad fettinlagring samt för att bryta ned det här konstiga E-nummerstinna så måste kroppen använda näringsämnen och energi som du behöver till annat. Godiset rånar alltså kroppen på näring.

  • Planera inte att köpa eget påskägg- du kommer säkert att få. Då spar du in en fallgrop iallafall.

  • Om du måste äta något sött- välj de du gillar mest. Man går oftast bananas när det är för mycket att välja på.

  • Våga göra ett påskägg med frukt och nötter.

  • Planera in utomhusaktiviteter varje dag hela påsken. Ett friskvårdspåskägg.

  • Tänk på hur godiset ser ut när du tuggat och svalt det. Så ovärt!

  • Tänk på vilket som får dig att må bäst i långa loppet- det är det enklaste och bästa tipset.

  • Om du ätit godis eller väljer att äta. NJUT då. Ha inte dåligt samvete, utan tänk bara att det var gott men det finns sånt som är godare och gör godare i kroppen.

Bara för att jag sitter och skriver detta just nu så kommer en av våra sekreterare och ställer ett påskägg på mitt bord. Med 12 bitar fin choklad. Det tänker jag bjuda på, och smaka lite på. Äta istället för det traditionella lösgodispåskägget.


Det här är första dagen på en toppenvecka! Gör den bra!

söndag 17 april 2011

Min första knäskada?

I mitt andra, rätta element.

Nä. Hoppas hoppas inte. Men det känns onekligen så.

***

Jag har lyssnat på kroppen denna vecka. Jag joggade lätt i måndags. Jag höll igen i onsdags, och släppte på krut endast på slutet. Jag lugnade ned mig i fredags. Hela tiden har jag tänkt att känns det som att kroppen är sliten efter 5- milan- så tar jag det ännu lugnare.

***

Men jag har mått så bra. Det har känts så bra. Jag är så pigg.

***

Första passet med Garmin utan löpsällskap så kunde verkligen använda den idag. Uppvärmning till Ursvik- kuperat det också, 2,5 km i 6min/ km tempo. Väl där satte jag iväg på 10 km banan. Den är Kuperad med stort K. Tittade inte på klockan först för att bara känna in. Låg då på ca 5.20 min/km. Men saktade i uppförsbackarna. Kom in i ett flow och känner att jag springer mer som en löpare nu. Rak och stark i ryggen, stark bål. Bra armpendling. Kändes bra! Milen gick på 55 minuter (1 jäkligt kuperad mil alltså) och då hade jag alltså 2,5 km var i spåret, och sen 2,5 hem. 15 skulle det bli totalt och jag tänkte att 1 timme o 25 ungefär utan att ta ut mig, med nedjogg hem.

***

Men då...tja jag vet inte, small det? Nä. Det bara vek sig. Ihop. som en fällkniv. Vänster knä. Skrek till, mest för att mina stockar till ben inte beter sig så. Sen började det göra ont. Inte uppför. Men nedför. Jag var tvungen att stanna och gå för att det gjorde så ont. Det har aldrig hänt förut förutom när jag stukade foten på en hal sten förra sommaren.


Nedstämd och slokörad gick jag hem. Med mina vita ben lysande till allmän beskådning. Jag har aldrig haft en löpskada. Aldrig haft problem med knäet förutom då jag gick omkull med en häst och knäet veks ut åt sidan. Men kommer inte ens ihåg vilket knä det var. Min kropp är stark och i balans och det här händer inte mig. Det är så sant att man inte vet vad man har förrän man mister det, men jag är verkligen tacksam för min kropp som är stark och, relativt skadefri. Men vad är det här???

***

Börjar direkt räkna ut en ny plan. Imorgon kommer Access Rehab till jobbet vid löpträningen. Ska be dem titta. Korsband och menisk kan man upptäcka rätt lätt så då kan jag kanske få veta vilken typ av skada det är och vad jag ska göra. Men om de säger att jag inte får springa...uuaaah. Jag står ut fram till torsdag tror jag.

***

Men satan. Jaja. Det finns en mening med allt, ska fundera på vad det här ska betyda. Nu ska jag iallafall in till stan och träffa min bästis. När vi var små hade vi en tidning ihop som hette 'Djurens Magasin'. Hon bodde i England 5 år men den gavs ut både där och här.

***

Vi har känt varann sen vi var 1 år, och snart varit bästisar i 31 år alltså. Självklart var jag hennes tärna på bröllopet och hon är gudmor till mitt lilla hjärta. Skulle något hända mig, så vet hon att hon ska finnas där för Ebba, och berätta hur hennes mamma var (exkluderat lite detaljer från åren 17-25 år kanske då :)). Det känns bra, och viktigt.

Sidospår? Ja alltid massa sidospår. Ha en fin söndag i solen!

lördag 16 april 2011

Bryta ned för att bygga upp-ungefär som livet!

Ebba var en naturbegåvning på gårdsstädningen. I ca 1 minut.


Sen rymde hon hit. Sen åt vi korv. :).

Ebba? Nej hennes mamma- galet likt. Stackars unge!


...sol i hjärta sol i sinne. Heter det. Ungefär så får man sammanfatta denna dagen. Bara några moln då jag tänkte på det där hemska hemska.


Tröttheten avtog tyvärr inte. När jag sovit för lite så glömmer jag oviktiga saker. Som idag, min plånbok. Tur då att man åker till sin mamma, som börjar få rutin på att lösa ut sin snurriga dotter.


Promenad i solen, gröt, ägg, frukt, en portion makrill, en portion lax. Broccoli. 2 Snickers, 2 bratvurst på Ica (standard vid det här laget). Fyller på med mat. Ska nu fylla på med sömn.


Förtydligande angående att kroppen blir stark under vila.- Det förutsätter att du tränat på ett sätt som gör att den stärker sig! Tänk på en bruten arm i gips. Efteråt är den slapp och tunn. Du måste bryta ned, för att bygga upp. Sträcka och tänja på uthållighet, snabbhet och styrka för att du ska bli just uthålligare, snabbare och starkare.


För att verkligen förenkla så kan man säga att du bryter ned kroppen, på olika sätt under träning. När du sen vilar, så passar kroppen på att reparera, och dessutom stärka de områden du bröt ned. För att palla mer nästa gång. "Nästa gång hon/han gör sådär ska jag minsann vara beredd". När kroppen garderat sig tillräckligt-är det dags att träna igen. Om man pratar muskler så är det klart att har du kört slut på lårmusklerna och bicep- så kommer låren ta längre tid att återhämta sig än en mindre muskel som biceps.

Lungorna orkar mycket, men för att träna dem krävs muskler, senor och skelett. Så dagen efter ett långpass kan lungorna vara redo att jobba igen- men huset de bor i behöver vila lite längre.


När du tränar för repetativt, för mycket samma sak- då inträder en platå. Det är det många löpare som erfar när de börjar bygga distans, tex från 5-10 kilometer och bara springer längre o längre. Kroppen hajar att det inte händer så mycket- och lägger armarna i kors. Det är du gör rokad i träningschemat!


Notera att detta är mina ord, och mina erfarenheter från egen träning och jobb som PT. Jag länkar inte till vetenskap, även om såklart vetenskap ligger till grund för mina studier och hur jag väljer att träna. Det finns många tolkningar och åsikter. Men det här är mitt forum- du är välkommen att ta del- och kommentera! :)


Långpass imorgon.


Löpning ska handla om glädje, avslappning, utmaning, jäklar anamma och vara naturnära för mig. Det är de komponenterna jag låter rama in mitt tränings och loppupplägg. För lite av någon komponent för länge- ja då lessnar jag.

Jag kan räkna på en hand de antal pass jag tränat ihop med någon annan än moder jord och min musik de senaste 5 åren och fram till en månad sen. Det är en helt ny grej att få hjälp och springa ett pass där upplägget inte är mitt. Jag älskar det! Men. Det var 2 veckor sen jag sprang helt själv och jag saknar det. Så jag har bestämt att imorgon blir det inte långpass med Running Sweden- fast det svider lite för det är så trevligt.

Men jag tänker långsiktigt. Jag kommer ju stalka dem mer framöver. :). Och när jag åkte förbi Ursvik idag och såg alla som sprang dit, där och därifrån så sög det i terrängtarmen.


Dessutom är det 1 vecka sen jag sprang 5 mil och jag har redan kört 2 kvalitetspass. Jag vill låta mina ben och kropp styra imorgon. Det kan bli 15 km det kan bli 25- men det blir bara jag och naturen imorgon.


Det är en den där första fina vårkvällen, den då man tar fram grillen, dricker rosé, vitt, grillar och går ut med rosiga kinder och sitter på någon inglasad balkong eller altan med filtar och myser åt att sommaren är på väg. Det är lite vemodigt såna här kvällar när jag faktiskt skulle kunna bjuda hit någon men jag måste ju lägga mig innan 10 idag för att orka med imorgon, nu när jag slarvat med sömnen i veckan. Så när det känns lite trist- så tänker jag på hur pigg jag kommer vara imorgon och hur kul jag ska ha. Och så går jag och lägger mig! :)


Ha en fin kväll.






Aktiv vila

Civilklädd och turistig :)


God lördag!


Jag tog en varm dusch och släppte mitt dåliga träningspass igår.Det är oftare än sällan under de "dåliga" och jobbiga passen som man lär sig något viktig. Det är när det går tungt, som det går framåt- som 2 av mina tuffa löpartjejer fått erfara! :).


Jag har ju inte stött på träningspatrull direkt utan det har bara gått bättre och bättre. Men igår var det dags för läxa alltså.


Lördag är nästan alltid vilodag. Idag skulle jag gärna sova hela dagen. Har inte fått ihop timmarna och vaknat/blivit väckt vid 06.00 (eller mitt i natten) i flera veckor nu. Det gör ju inget - om man somnat 22.00 men det har jag inte. Gör om gör rätt.


Det är också under vilan kroppen blir starkare. Inte under träning. Vila behöver, och ska i många fall, inte betyda att man ligger raklång på sofffan. Det är ju inte rimligt att man ska kunna göra det heller. Att göra något annat än det man tränat, tex yoga varvat med löpning är ett bra sätt att låta kroppen superkompensera (göra sig starkare där man brytit ned) och dessutom bli smidigare. Ta en promenad eller kratta löv, eller varför inte leka med en snart 2-åring vars energi är inspirerande och lite ..ja läskig! Tar buset aldrig slut? :). När man rör sig ökar blodflödet och det rensar ut slagg från träningen och hjälper återhämtningen.


Idag är det gårdsstädning här, sen åker vi ut till mamma. Men tänk om man fick till att sova middag för en gångs skull. Tror jag lyckats med det 2 gånger sen Ebba föddes. Prioiriteringar och val jag står för men just nu är det en lugn stund som hägrar.



Nästa vecka kommer jag att skriva lite tips att tänka på när man ska springa ett lopp. Det är så många roliga lopp just nu- det finns något för alla.

Jag vill slå ett slag för:



Spring 5 eller 10 kilometer i Göteborg eller Sthlm. Anmälan kostar bara 150 kronor och alla pengarna går till Unicefs arbete och drivs ideellt.

En väldigt god gärning! Jag ska försöka samla ihop ett gäng och ta mig dit och se vad som händer när jag försöker springa fort på 10 km! :)


Ha en fin lördag!

fredag 15 april 2011

Lunchlöpning och glass

Hej! Idag.är.det.vååååår! :) Vi hade lunchlöpning idag med Rubin McRae som är fd landslagslöpare från Nya Zeeland. Jag var mentalt väldigt taggad för detta. Rubin är förutom fruktansvärt kunnig, en otrolig instruktör som lyckas se alla och coacha på ett bra sätt. Omtänksam och trevlig därtill. Men mitt hjärtfel ville annat. Jag brukar nästan aldrig känna av det när jag tränar, oftare när jag gör vardagliga saker. Idag började det redan på uppvärmningen. Sen när vi körde backruscher med efterföljande utförslöpa så kändes det som hjärtat slog helt i otakt med mig och det var obehagligt. Tänkte att jag jobbar igenom det men det gjorde jag inte. Det värsta är att jag inte vill att folk ska veta. För det är inget farligt, och det är inget fel på mig. Men det var ofrånkomligt idag, alla såg att jag hade något problem. Säger man "hjärtfel" så blir folk oroliga. Så bli inte det, snälla. Det stör träningen JA men det är inget farligt. Ska dra i mig något salt och äta ordentligt. Flanera in mot stan. Äta glass. Gå in på Runners Store tror jag. Sitta vid vattnet och låtsas vara turist. :)
Stretch, dusch, vila imorgon. Kroppen får bestämma- fast den vill ju springa!



Hoppas ni får en fin solig fredag!

torsdag 14 april 2011

Vinna dagen

Såhär fint- o ännu finare- målar Ebbas farmor! :) (Hoppas det är ärftligt)


Jag ska röra mig varsamt över tangenterna nu för ibland är det så nära att känslolivet spiller in i den här bloggen. Lite får det göra det. Men det är en rörelseglädjeblogg- ingen personliga-känslor-blogg.

***

Men just nu är det så mycket känslor som spränger, spritter obehagligt ända ut i armarna. Kommunikation, människor emellan, är bland det svåraste som finns. Att tänka och rannsaka sig innan man talar, och sålla det som är känslor för stunden, och det man verkligen menar. Det är ännu svårare. Att se igenom en människas elaka ord, och se smärtan där bakom. Veta att det onda inte är riktat mot mig egentligen. Det krävs en otroligt självkänsla och trygghet.


Den har jag. Men ibland svajar det här glada energiknippet.


Meeeen det brukar gå över. Men vilken jäkla sk*ttorsdag det har varit. Nu kastar vi ut den.

***

Det rycker lite i mungipan åt Färjestands SM Guld. Det värmer i hjärtat åt M o S som är hemma och deras glädje. Det värmer i hela kroppen och själen att se Ebba sova bland sina gosedjur.


Och vet ni va? Det är fredag imorgon. Jag ska gosa med Ebba, äta stor frukost, jobba, springa med Rubin och gänget på jobbet, och sen ha en solig eftermiddag i stan, gärna nära vattnet.


Vad hände på LifeGene?



  • Jo jag ska börja träna lite mer vänsterben eftersom jag tydligen har ett halvt kilo mindre muskler på det benet.


  • Jag har väldigt lågt blodtryck 100/ 50- och är nog inte så bra som blodgivare men skam den som ger sig. Jag ska ge det ett försök- trots att vi bara fick ihop 3 av 8 rör idag till proverna på LifeGene. :). Det slutade rinna och jag höll på att svimma- inte läskigt men kroppen sa bara NEJ låt min röda soppa vara!


  • Vad mer- jo min tinnitus är kataaastroooof- jag hade väldigt svårt att klara hörseltestet- det där iiiiih-ljudet var ju precis som pipet som konstant rumstrerar i mina öron.


  • Jag hade 50 slag per minut i puls- trots 4 koppar kaffe och nålstick. Starkt hjärta- bra!


  • Jag har växt? 1 centimeter sen jag var gravid! Trefligt. 177 cm Annie nu.


  • Jag har 2 kilo till mitt sporadiska sommarmål som jag engagerar mig i 1-2a varje månad och sen släpper.

Testerna från övriga prover kommer om en vecka. Man får en egen privat sida där allt redovisas- så kan man hålla koll på det. Intressant.


De var väldigt trevliga och det var rent och fräscht- rekommenderar! Dessutom hjälper du forskningen framåt.


Nu ska jag gå in i böckernas värld. Vilken enkel lycka det är när tankarna bara måste vila. Springa- funkar också men inte så praktiskt just nu. Tar det imorgon.



Sov så gott!





Blodgivare och forskningsperson- idag!

Hej på er!





Solen skiner köp kaniner!

Kort inlägg men jag är så stolt över mig själv:

1) Jag har nu anmält mig som blodgivare så väntar på kallelse. Spännande- får se om jag kan yogaandas igenom processen...

2) Jag är anmäld till ett forskningsprojekt som drivs av 6 av våra största universitet i Sverige och deras forskningsfakulteter. Det kommer bli Sveriges största befolkningsstudie och syftar till att reda ut hur gener, livsstil och omgivning påverkar hälsan.
Som tack får man lite koll på sin hälsa genom att det tas urin och blodprov, vikt, längd, BMI (som brukar visa att jag är lite trind----så det bryr jag mig inte om) och man får regelbundna hälsokoller vart 5e år.
Läs mer här- om LifeGene.
Rackarns- det blir nålstick redan idag alltså! :). Jag som har lite obehagliga sjukdomar i släkten är mer än nyfiken. Men hur jag mår- det vet jag ju bäst själv. TOPPEN!

Hur mår ni? :).


Jag har också en ny ide angående jobbet. Watch this space.

Gör detta till en riktig kalastorsdag nu!

onsdag 13 april 2011

Rädda liv

Hej! Åh vad kul det var! Tjoho!
***
Först kom Dagens Industri och skulle fota Lidingö Challenge gänget så vi sprang snällt och snyggt förbi en fotograf några varv. Sen satte vi igång under Lisa Blomme's ledning. 4 stycken korta stegringslopp. Sen 10 stycken 300 meters intervaller med ca 40 meters gåvila. Som hjälptränare ska man hålla koll längst bak. Fast Lisa höll koll överallt, hon lyckades heja på oss alla. Jag lade mig iallafall sist och lät bakre löparna styra mitt tempo. Återhämtning tänkte jag..återhämtning. Men efter 8 stycken var jag tvungen att börja blåsa på för kroppen var så pigg och nu när jag vrider in fötterna lite så känns allt stabilare i bäckenet och det gör mig så glad!
***
Sen räknade vi stegfrekvens- ca 90 steg/minut (en fot inte varje isättning) är bra. Det är lustigt, för så fort man fokuserar på tekniken och rätar upp sig- så brukar stegfrekvensen öka. Jag låg på 42 idag och ska testa att räkna igen när jag är helt pigg!
***
Rädda liv- veckans goda vana. Det är brist på blod. Jag har tänkt länge att jag ska ge. Som tack för det blod pappa fick av någon, för att jag är frisk, och för att det behövs och det är en enkel och väldigt stor medmänsklig gärning. Jag är fruktansvärt rädd för nålar. Det är lustigt, när jag födde Ebba så var jag mest rädd för sprutorna. Nålen i handen ramlade ut när jag krystade och det var det obehagligaste på hela tiden- när den skulle i. Och när jag blev sydd! :). Lustigt det där. Men nu tänker jag att jag ska utmana en till rädsla och ge blod. * Måste överkomma rädslan. Som kommer ifrån en undersökning jag gjorde för mitt hjärtfel 2003. Hela den proceduren gjorde att jag svor att inte hamna på sjukhus på länge länge. Så mitt tips är- -ge blod! Uh. Nu har jag skrivit här att jag ska göra det- och jag brukar ju göra det jag säger att jag ska (eller så gör jag något annat men jag tänker inte ge någon kroppsdel just nu iaf så det här blir svårt att larva bort). * Annars då?

  • Gör: Pratar med er och sitter på min balansboll.

  • Äter: Blodpudding. Järn järn järn!!!

  • Lyssnar på: Foo Fighters nya- ja just -ah ah ah jag ska se dem 22a juni!!

  • Längtar till: Inget. Nöjd. Låter morgon komma med kul dag på jobbet, fredag med träning och en fantastiskt mysig eftermiddag med en speciell person. Fast längtar till Ottsjö som vanligt.

  • I mitt hjärta: Ebba, mina nära och kära.

  • I kroppen: Löparglädje


  • I huvudet: Jobbet- vart är jag på väg? Ska jag verkligen inte jobba mer med friskvård?


  • Den här jäkla bloggen- som bara klumpar all text!! GRRR. ***

Dusch. Stretch. Vattna blommorna. Matlåda. Plocka undan Ebbas leksaker. Ta tvätten. Förbereda kläder. Gå in och snosa på hennes huvud och pussa så hon grymtar lite i sin sömn.

Läsa lite. Somna. Inte glamouröst på något vis.

Mitt liv, på alla sätt.


Ta hand om varandra.

Våga- för sjutton!

På tiden! Borde inte alla ordineras detta? Källa: DN förstås.

HEJ!


Äntligen onsdag! Vilket löpbegär!

Och vilken beslutsångest. Lisa från Running Sweden hörde av sig och undrade om jag kunde tänka mig att vara pacer för dem på Lidingö Ultran. oj! :) Jag är så hedrad och glad att de tänkte på mig, och har förtroendet för att jag skulle fixa det. Och klart jag skulle! Men jag har ju lovat lite folk att jag ska springa Kungsholmen Runt. Lurat hit Kristin från Linköping och jag är lite sugen på att testa mjölksyraträngsel i stan. Fast inte lika sugen som på 5 mil på vackra Lidingö, men nu är det såhär. Bestämt mig och slänger mig in i det beslutet med 100% ig satsning och hoppas att Running Sweden hör av sig till mig igen- för paca ett lopp- ja det vore helt fantastiskt! Speciellt ett ultralopp- när man bara sprungit ett själv!

Annars är min tanke idag till alla ni därute som "inte orkar". "Är otränade". VÅGA! För i helsikke! Om man gjorde en undersökning så vet jag att ingen doktor kommer hitta någon extra raketmotor i mig, eller i någon av alla andra som springer lite längre.Vi har ingen extra gen, inget fysiskt extra pannben.

Men vi säger att "jag kan".


Vi har tagit bort "inte".


Gör det du med.


Ta bort det i ditt medvetande först.

Ersätt det med:

"Jag kan springa X kilometer längre än förra veckan".


Jag lovar- din kloka fantastiska kropp kommer att säga till när det inte lämpar sig att springa längre. Men låt den bestämma. Inte ditt huvud. Ge din kropp en chans att visa vad den går för.

Släpp ut den på gator och stigar som en häst på grönbete och se vad som händer. Sätt frihet och löpglädje i huvudet och ge kroppen fria tyglar att röra sig framåt så länge den vill. Sen tar huvudet över en liten stund och med glädje, värme och eufori coachar skallen kroppen att fortsätta lite till. Tills det liksom inte är roligt. Då går du en stund. Kanske testar igen? Eller stretchar.

Vad är det värsta som kan hända? Att du får gå hem sista biten? Tro på dig själv. Testa. Våga.

Själv är jag alltså 25 dagar från min första halvmara på sisådär 10 år. Harvade runt Windsor Half Marathon 2001 tror jag det var. Vet inte ens vad jag gör milen på. Vet ingenting om att springa mot en klocka. Blivit tipsad om Negativ Split. En god glass? Ska testa. Blir kul ikväll att känna om jag är återhämtad eller om jag kommer flåsa som en älg efter uppvärmningen. Det är bra att hjälptränaren ska springa längst bak iallafall för där kommer jag nog hållas! :)




Ha det bra så hörs vi!




tisdag 12 april 2011

Laddar och återhämtar

Bara osar coolhet. Och trots. Men det syns inte. :)

Hej! Hoppas ni mår bra!
Jag är så träningssugen så det spritter i benen. Tur då att jag stapplar runt i klackade kängor. Det går inte så fort då.

Ligger back på sömn fortfarande känner jag men hur fasiken ska man hinna med att betala räkningar, plocka undan disk, svara på mail, tvätta kläder, packa matlåda, ta fram dagiskläder och bara allmänt röja undan i infernot efter sin vilda unga och sova 8 timmar innan man väcks klockan 0600? I dont get it. Kom hem 19.15 igår och då är det bara att sätta igång med nattning: välling bok och tandborstning. Kl 20.00 börjar min tid. Duscha, äta, blogga, och göra allt ovan. Och vara i säng 1,5 timme senare för att kanske hinna läsa lite.

Gnäller inte- bara konstaterar! Det går inte! Att ha koll på allt, att träffa alla, att titta på tv. Rensa garderoben. Så fasiken heller att jag skulle avvara en helg för att stå inne i en klädkammare eller i ett förråd när jag kan vara ute med Ebba på äventyr eller springa i vårvädret. Trängas på Folkhemmet eller ROOM för att försöka få mitt hem att ropa " jag är trendig! Jag tror att om jag lägger massa pengar på kuddar och märkesinredning så skapar jag lycka och folk beundrar mig". Nä. Inte jag. Jag kör på mina tända ljus och ljusslingor och asketiskt-minimalistiskhet benhårt. Det kommer vara trendigt det med under en tid, och just då! är mitt hem "inne". Det fina är inte sakerna man plockar undan, utan det som plockas fram.

Käkar spenat och lax. Känner mig seg och plufsig. Längtar till min säng och min löpning. Skönt att det är påsk nästa vecka. ÄNNU mer ledigt. Ännu mer löpning. Hinna med lite bootcampstyrka på Solbacka med syrran.


Vad annars i min endorfinpipeline? Jo Workout Åre drar närmare med stormsteg. Ska planera mitt pass, träna backe, så jag orkar prata. Underbara Karin ställer upp som hjälpis vilket känns väldigt bra. Tror inte det är försent att anmäla sig till årets event- www.workoutare.se.


Angående jättelångt-- så tror jag det blir av! :). När Maratonmia skriver " klart du ska springa" så blir man lite peppad. Nu kommer inte hon vara där så även om jag skulle springa fort så kan jag inte dra henne i flätorna men det blir ännu ett tillfälle att träffa massa underbara Ultrisar.


Jag anmäler mig, sätter huvudet- och så löser det sig. Jag kan och jag vill. Till mina underbara löpartjejor- era träningsprogram kommer imorgon. Me not forgot me just lite busy idag och ni gör ju såna framsteg! :).
Det låter vår utanför. Vinterdäck mot osopade gator. Scilla i rabatterna.
Jäkligt skitiga fönster. Najs. Ha en bra kväll.

måndag 11 april 2011

Kan inte hålla mig..


Ja- Jättelångt. Eller jättekort som ultra- Daniel kallar det eftersom han var en av de som sprang 15 mil i lördags.

Jättelångt är ett fint ultralopp som går i Uppland och är 6,8 mil. Lagom tycker jag. Lite logistikutmaning. De har en väldigt rolig anmälningsblankett som jag ska klura på sen. Hur jag ska fylla i den och om jag ska fylla i den. Datum: 11e juni. 11 är mitt lyckonummer och juni är månaden då mitt lilla hjärta föddes så det är väl ett tecken? Dra av tre veckor så har du veckan innan jag är i republiken Jämtland och kan dra ett riktigt långpass.


Saknade ett långlopp i sommar, synd att wasta min form liksom. Får inte ihop att åka på någon av ultrorna som går i Lappland i år- det blir nästa år. Det här är perfekt.

Nu måste jag bara ragga en logistikslav som klarar av tävlingsdagshumöret, hjälpa med transport hit och dit och ta emot saker att bära när jag säger "här" och fatta vad jag menar när jag pratar i nattmössan efter loppet och glömmer saker.


Har återhämtat mig med brutal sportmassage i 20 minuter idag, en proteinshake, en mazarin och 6,5 kilometer jogg med Running Sweden. Jag kan ha varit lite jobbig hjälptränare idag. Vet inte själv hur jag skulle gilla, om jag slet med flåset, att någon överduracellerad blondin kom o studsade runt mig och pratade om att vara " lång och snygg" när man sprang. :).

Joggade längs Norr Mälarstrand och bara förundrades över min kropp som kändes piggare än efter ett vanligt långpass. Ville bara öka öka öka men nu håller vi igen lite till onsdag, jag kommer nog få slita ont då.


I mitt parallella liv som kliver in i mitt löpsteg men inte i bloggen, så är jag bara så otroligt tacksam för livet. De människor som är runt mig, nya som gamla. De som inte finns, men ändå är här. Just nu, tar jag inget för givet. Ingenting. Önskar jag kunde sätta ord på det här men det är inte mina ord att skriva. Vill bara förmedla känslan av att få ta del av en otroligt stark och jobbig insikt om livets skörhet. Hur otroligt naivt det är att ta för givet att det som står i det orangea kuvertet är något att oroa sig för.

Här och nu. Finns vi. Ingen annan tid. Dagarna som går, som är, det är livet.


söndag 10 april 2011

Ny vecka nya äventyr!

Nästa år ska det stå minst 50 miles på distansen! :)



Hej!

Är väldigt sömnig vilket jag bara har mig själv att skylla- det beror på för få timmar med herr John Blund. Ebba hade en stöknatt också men såhär ser livet ut som ensamboende mamma. Jag har ingen att delegera sömnbristen till och inte hjälper det att sura och muttra över det- jag får se till att lägga mig före 22.00 helt enkelt. Tv-tittande är inte för mig. Hon är i trotsis nu också och för att inte tappa humöret så måste jag vara utsövd- och bra på att räkna till 10. Det är jag som tur var.

Kroppen mår super! Löpsugen igår i det underbara vädret men tog en promenad istället. Men bäckenet gör ont och jag får ta den smärtan på allvar och börja jobba med ny löpteknik. Jag ska be om hjälp faktiskt. Mycket gör jag rätt, men något är fel när det inte är problem med orken utan smärta i skelettet som stoppar.



Veckans träning:


Nu laddar jag om för ett "kort" lopp. Kungsholmen Runt 7e maj. Knappt 4 veckor dit och jag ska ställa om till 5 min/km tempo. Detta kräver smart löpträning från min sida. 4 veckor till loppet alltså och mitt upplägg ser ut såhär:

V # 4- nu: Fokus på stretch, återhämtning, löpskolning (med lite ny teknik) och så ska jag gå lös som en woodchopper på mitt bekväma tempo och köra intervaller.

V # 3- nästa vecka. Hård träning. Intervaller, backar, hårt långpass i Värmland. Mjölksyra och blodsmak är temat.

V # 2 - som veckan innan fram till fredagen ungefär.

V # 1- Kortare distanser men med fart och lätthet och lyft. Uthållighet har jag redan.


Denna vecka:

Måndag- stretch, lätt jogg. Ren återhämtning än så länge

Tisdag- styrka hemma- bara fokus på bål och nedre trapezius som är svag enligt naprapaten

Onsdag- Lätt löpning med Running Sweden- hoppas att Fredrik ska köra teknik med oss och skälla på mig ordentligt :)

Torsdag- vila

Fredag- Löpträning med Running Swedens Rubin McRae vilket jag hoppas ska bli riktigt jobbigt.

Lördag- vila- promenad

Söndag- Långpas- lite öppet- funderar på att försöka haka på Running Swedens snabbare långpass grupp och avvika efter 20 km bara för att testa långpass på sub 6 min/km tempo. Vi får se hur kroppen känns- det är after all den som bestämmer. Och Ebba. :).


Vill verkligen tacka alla som stöttat och stöttar mig. Min familj och då inräknat Ebbas pappas sida också förstås. Ni som passar Ebba så jag får träna. Ni som följer min blogg. Ni som peppar och hejar och lånar ut grejer.

Det är kanske inte så stort i det stora hela att springa 5 mil. Men jag får verkligen pussla för att få till mina träningspass. Köra långpass då jag egentligen är trött och osugen, bara för att jag just då har barnvakt. Kan aldrig springa bara spontant utan varje träningstillfälle beror på att jag får hjälp utifrån. Det är jag så tacksam över och det gör att jag blir peppad att ta vara på tillfället och träna så bra jag bara kan varje gång.


TACK! Äventyret har bara just börjat :)!