Följ med..

Mot Triathlon, Tuffa fjäll, solnedgångar och maxpuls!

måndag 1 februari 2010

Zzzz

Hej!

Det är det här med sömnen. Första dagen på jobbet idag. Sjukt laddad, ska bli så roligt att jobba med SIDA-projekt granskning och mer ideella organisationer. Storhandlat, lagat barnmat o fruktpureer, fixat barnvakt, putsat skorna, gjort matlådor och så skulle jag bara sova ordentligt. Men liten ville inte sova. Liten har en tand på g? Ont i magen? Något är fel. Varannan timme ungefär. Hela natten.

Klockan 5 gav jag upp, ammade henne o då somnade hon och jag var på jobbet halv sju! Underbart i vanliga fall men tröttheten låg som en ridå över hela mig. Snark.

Har iallafall fått en kalasplats med utsikt över Karlbergskanalen o kan se stadshuset, inte illa!

Träningen har gått bra förra veckan tycker jag. Kvalitet hellre än kvantitet. När sömnen tryter och det inte direkt är läge att ställa ut barnvagnen på 400 meters banan o köra intervaller där ( inte för att det är kallt utan för att bebis inte skulle sova), då är det lika naivt att tro att man ska få in 5 träningspass per vecka, som att det skulle finnas något annat än skelettliknande androgynmodeller på Stockholms Modevecka!

8 x 2 minuters intervaller i fredags och 12 km igen i söndags i -10 grader. Helt perfekt. Under försäsongsträning är det fokus på ett långpass (även om 12 km i detta sammanhang är en kort runda) och ett intervall pass per vecka. Samt rygg och bålstyrka för att undvika skador.
Efter ett längre löppass så slits lårmuskeln såpass mycket att några dagars vila är helt ok, då bygger den upp sig igen o reparerar. Detta är ingen negativ nedbrytning, tvärtom, kroppen "tänker" att jaha, jag måste vara lite starkare så jag pallar detta nästa gång, och gör muskeln lite starkare och eller lite större, för att klara av det nästa gång. Väldigt enkelt förklarat.

Loppet jag tränar för är 7e augusti. Det är 4,2 mil långt, inga problem men det går över två fjäll. Är man för trött på vägen ned kan man drutta på ändan eller näsan ganska rejält. Mjölksyran som snabbt byggs upp i muskeln då ansträngningen blir för hög för att lungorna och blodet ska kunna transportera syre till musklerna för arbetet, är största hotet. Genom att träna kondition så höjer man den så kallade mjölksyratröskeln. Hjärtar slår starkare- alltså pumpar ut mer blod per minut. Du får fler röda blodkroppar som transporterar syret till muskeln. Hela maskineriet blir mer effektivt. Även om du inte ska springa över två fjäll så är konditionsträning den bästa present du kan ge dig själv. Starkt hjärta, starkt skelett, rosiga kinder och en stor anledning att njuta av en till portion mat är bara några av hälsofördelarna, listan är oändlig.

Dagens tips- kolla www.charityrating.org som håller lite koll på välgörenhetsorganisationer och deras transparens.

När jag tar mig tid ska jag skriva om Shirin Ebadi. Läs hennes bok " Mitt Iran". Hon är en annan Nobels Fredspristagare och en otrolig förebild.

Undviker att säga och skriva " har inte tid". Vi har ju som sagt 24 timmar var. Vad man använder den till får man välja själv. Nu är det sängen och "Stora Löparboken" som hägrar och som jag väljer att göra.

Vad skulle du hinna om du stängde av teven? Om 1 år- skulle du vara glad över vad du gjorde då eller skulle du ångra att du inte tittade så mycket på tv? Värt att fundera på.

Hoppas ni får sova gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar