Följ med..

Mot Triathlon, Tuffa fjäll, solnedgångar och maxpuls!

måndag 29 augusti 2011

Måndagen som försvann och magen som var ett oväder

För att var övertydlig- det är inte min hälsa och min träning som är mitt största fokus just nu, men den här bloggen handlar om hälsa och träning generellt och min specifikt. Allt rullar på som det ska, med till och med bakslag som det ska. Det är frustrerande, orättvist och jag saknar och känner och längtar tills någon kan vara med på alla upptåg och sura över att det är måndag!
Jag gillar måndagar men den här måndagen försvann. Tjoff sa det.
Det bor en bakterie i min mage. Den är jätteglad för jag äter och äter och den förkovrar sig och härjar och mår gott i maten och vägrar dö. Jag måste svälta ut den men jag klarar inte att fasta. Visst om jag kunde ligga på soffan en hel dag men schemat den här veckan går i kvartar och jag behöver vara jättekoncentrerad för att få det gjort som jag "måste".
Imorse kändes det bättre. På eftermiddagen var det ok. Efter middagen var det katastrof. Jag mår halft illa, haft bubblar det och är svullet och jag är matt och trött fast jag har ätit så mycket idag.
Jag vet hur jag ska få bukt med den: Te, buljong, Bifolac. Proviva. Lite linsgryta med cocosmjölk.Men jag har inte ens hunnit till Apoteket eller mataffären idag. Imorgon är en ny helt galen superöverfylld jobbdag. Men jag ska förbereda.
Idag blev jag bara helt överumplad och låg efter hela dagen. 40 minuter sent vaknade jag och Ebba och trollungen är inte snabbstartad som mamma på morgonen. Hon måste få "mysa soffan" en stund och det gick inte idag. Cyklade snabbt till jobbet och där skrek en överfull mailbox på mig och sen hade jag ett säljevent med Runners Store att rodda på em. Tur att Martin är så glad och trevlig!
Efter säljeventet kom Emma Lindblom till oss och föreläste om kost. Väl timat tyckte jag efter helgens dekadens! Emma är väldigt kunnig och brinner för sitt område.
Och sen var det dags för dagens träning. Jag har ont i hela kroppen. Inte träningsvärk, men kroppen talar om att den är missnöjd med stressläget. Jag har så ont i axlarna så jag tror jag ska skrika om någon rör dem. Låren är sura för de får trampa cykel utan stretch och jag håller på och kör små fartökningar hela tiden. Ja hela kroppen är jäkligt sur på mig just nu och jag ser inte riktigt när jag ska få till ett välbehövt massagebesök denna vecka. Det är lite att ta igen just nu.
Att jag jobbar som revisor börjar göra sig påmint inför höstens förvaltningsrevisioner och det är dags att börja planera lite i teamen. När? Undrar jag. Innan Lidingöloppet finns det väldigt få luckor i schemat och sova måste man.
Men det var dags för träning skrev jag? :). Jag hängde på vår joggrupp och fick en skön runda i Karlbergs Slottspark i mina Vibram. Sen trampade jag hem. Så vilodagen resulterade i 16 km cykel och ca 6 km jogg.
Imorgon ska jag vila vila. Jag kommer inte orka något iallafall om jag ska försöka fasta ut den här jäkla bakterien.

Träning
Det är mindre än 4 veckor kvar till Lidingöloppet och det är nu det är läge att bryta ned kroppen till max - aka träna som hårdast. Får se hur det blir med det denna vecka men som tur var återhämtar jag mig snabbt och kan gasa på fram till 2 veckor innan.
Jag vill att en bra maxad träningsvecka ska innehålla följande: Ett långpass där det längsta är uppåt 30 km eller lite kortare med fartökning på slutet. Ett intervallpass med långa intervaller. Ett fartlek pass i den terräng som passet går i. Ett tempopass om man känner för det. Eller kan man köra Jonas Buud-style (läs killen som kan springa 10 mil på raken i 4min tempo) och springer långt och länge- mängd!
Den här hårda träningsperioden ska stimulera kroppen att simpelt uttryckt: stärka sig för att palla med att du hittar på samma sak igen- men med marginal. Att vila rätt period emellan träningarna och att tima att kroppen får tid att vara precis på topp till loppet utan att bli sjuk- det är som jag skrivit om tidigare bland det svåraste. Att verkligen kunna ta ut sig utan att skada sig- det är också svårt! Jag och några andra njutlöpare har också svårt att där och då hitta en bra anledning till att just ta ut sig så man nästan kräks, när det är så trevligt att bara bli lite sådär lagom ansträngd. :).
Vilan och kosten är alltid viktig men väldigt viktig nu. Antioxidanter efter träningen då kroppen är utsatt för infektioner är något jag försöker tänka på. När det blir kallare ute försöker jag se till att fortsätta vara hellre lite för varm än för kall efter träning. Tycker min förkylningsstatistik talar för detta! :).
Om du ska springa Tjejmilen i helgen-tänk på att muskler som är på G är de som presterar bäst. Inte helt slappa, inte för spända. Att jogga lite med några fartökningar dagen innan är inte fy skam- tvärtom. Musklerna ska vara lite laddade, inte helt slappa. Och du kanske tänder till lite extra mentalt också.

Min planerade vecka beror nu på min mage
Måndag- transportcykel och jogg- check!
Tisdag- Transportcykel
Onsdag- om jag mår bra, intervaller med Rubin på jobbet. Garanterat kräkvarning
Torsdag- lätt jogg-transportlöp
Fredag- Något sorts löppass
Lördag- Ebba borta, göra något yogigt eller styrkigt på förmiddagen
Söndag- Testlopp på Lidingö. Premiär för mig som aldrig sprungit där. 22 km ska jag försöka sopa mig runt i terräng.

Nu blir det tennisboll på axlarna! Ha en fin kväll.

2 kommentarer:

  1. Fullt upp lilla vän! Glöm inte ta dina andningspauser med jämna mellanrum. :)

    Beträffande planeringen för Lidingö- tror du det funkar att dra iväg nånstans över 6 mil i helgen, kan det vara ett lagom tufft pass? ;) Du kan väl hålla tummarna för att det funkar! :D

    SvaraRadera
  2. Superwoman!!! Kommer inte va några problem för dig :)! Vill va med nästa år !!!!

    SvaraRadera