Följ med..

Mot Triathlon, Tuffa fjäll, solnedgångar och maxpuls!

lördag 2 januari 2010

Nya tag mot bättre hälsa!

Hej!

Hoppas det är bra med alla i snön. Om snön är till förtret- det försvinner tids nog! Men nu måste man ju bara njuta! Det är fantastiskt att bo i Sverige med 4 starka årstider.

Nu ska det handla om hälsa. Vi har den, den är bra eller dålig. Bra när man är frisk, dålig när man är sjuk? Ja kanske, men man kan också söka optimal hälsa! Det utgörs inte igenom avsaknad av sjukdom utan att man mår på topp! Inte varje dag, men de flesta dagar. För att nå optimal hälsa krävs lite insats. Det är en investering i att må bättre, men kräver lite tankeverksamhet, lite planering och att göra val där långsiktighet går före kortsiktighet! När du har optimal hälsa är också kroppen stark mot infektioner och åldras långsammare.

Jag har sen 20 års ålder varit utbildad i personlig träning, näringslära, och arbetat inom friskvård under flera år. Jag har haft massa tid att lägga på träning, laga nyttig mat, läsa på om hälsa, träna yoga och viktigast av allt, sova så mycket jag behöver.

Nu ser livet lite annorlunda ut och jag får känna på hur det är att inte kunna ta det här med optimal hälsa för givet. Jag får börja lära mig på nytt hur jag ska nå den.

Det första steget är att sova bra. Inte sova mycket, utan sova bra kvalitativ sömn. Vakna utvilad, tänk vad skönt det är, tidigt på morgonen med en hel dag framför sig! Jag tror helhjärtat på Ayurveda som är en över 10 000 år gammal lära. Enligt den repareras kroppens organ mellan 10-02 och således är det viktig att sova under denna tid. Är man en nattuggla kanske man kan försöka komma i säng innan tolv iallafall.

För att försöka börja lägga sig tidigare får man ju ta det i steg. En kvart tidigare varje kväll. Ta med en bok, så får du med något annat du säkert velat göra under året, läsa mer!
Drick gärna en kopp örtté, det finns många som har rogivande effekt.
Snurrar tankarna så hitta ett lugnande ord som du upprepar tyst för dig själv. Det blir aptråkigt efter ett tag, jag lovar. Då somnar du.

Angående maten så gäller det att den fyller tre funktioner, den ger dig energi långsiktigt och/eller direkt, den gör dig mätt och den är n ä r i n g s r i k. Det sista faller ofta bort. Man blir mätt och får energi men oftast har maten inte tillräckligt med näring för att fylla på med vitaminer o mineraler, utan kroppen rånas på dessa för att bryta ned det man ätit. Som godis till exempel. Det ger energi snabbt, man blir mätt men det går åt vitaminer och mineraler för att bryta ned det. Alltså inget som leder till bättre hälsa.

Man behöver inte vara dietist för att veta vad som är bra för kroppen. För att må riktigt bra av maten ska den också vara etiskt och ekologiskt smart framtagen. Låter knepigt? Det är det...INTE!
Fundera bara nästa gång du handlar, var är detta producerat? Hur långt från ursprunget är det? Ett svenskt äpple till exempel är ju väldigt nyttigt, närproducerat och nära ursprunget. En portion snabbmat har kommit långt från ingrediensernars ursprung och har massa tillsatser.

Ett bra steg mot optimal hälsa är att öka på intaget av frukt och grönt. I Sverige är det ju lågsäsong nu men det finns svenska äpplen. Rotgrönsaker hör vintern till och är näringsrika på viktiga mineraler. Kött är väldigt energikrävande att framställa. Det är dessutom dyrare än grönsaker så att byta en kötträtt mot en vegetarisk rätt varje vecka är en god investering i både hälsa, miljö och plånbok. Recept på väldigt god o billig linsgryta kommer snart.

Rom byggdes inte på en dag så det här med optimal hälsa det får man ta stegvis. Så den här veckan tar vi några viktiga enkla myrsteg.

1) Lägga sig lite tidigare, ta med en bok.
2) Drick vatten det första du gör på morgonen, gärna kokat först som värmer i vargavintern och ca 2-3 liter om dagen
3) Köp svenska äpplen o ät 1 om dagen, laga något med Broccoli som är en sk superfood- otroligt näringsrik. OBS! ska kokas högst 10 minuter- gärna under lock o spar vattnet o drick om du pallar!
4) Fundera nästa gång du handlar, vad maten kommer göra för dig, och hur den är framställd.

On that note ska jag pallra mig i säng för här har jag en ny väckarklocka som låter: skrap skrap, krafs krafs ooooh aaaah gaaagaaaa krafs krafs. Klockan 5. Och det finns ingen snooze knapp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar