Följ med..

Mot Triathlon, Tuffa fjäll, solnedgångar och maxpuls!

fredag 8 juli 2011

Ett minitriathlon och en låååång backeDen oplanerade vilan igår och en 9 timmars sovstint courtesy of Ebbas pappa som är här några dagar och sliter i trädgården gjorde att jag vaknade pigg! Målet idag var att springa i Lunedsbacken- den nedlagda skidbacken ca 6 km bort där jag slet i värmen förra året som förberedelse för Vertex Fjällmaraton. Men även att testa vattnet där. Cykla lite. Ett triathlon alltså. Letar på nätet efter en baddräkt med ben, vet precis hur den ska se ut. Apropå träningskläder så köpte jag igår ett till par svarta löparshorts och en sportbhtop från H&M för sisådär 250 kr. Funkar 5 km likaväl som 30 km. Jag var även inne på TeamSportia i Karlskoga där de säljer en del cyklar och har verkstad. Blev väldigt vänligt bemött trots att Ebba var framme o petade på varenda cykel. Är ju vis av erfarenheten lite på min vakt bland cykelhandlare men lyckades även igår trampa i klaveret. Vi pratade om triathloncyklar och jag såg en jag föll för. Man undrar, vad faller man för?
Då frågade den hjälpsamma cykelhandlaren "var sitter dina bromsar?". Jag tänkte efter...vad skulle jag svara? " Fram och bak" sa jag resolut. Han skrattade inte det ger jag honom cred för. Sen visade han på styret. AHA! Me förstå. Sen ville Ebba visa sin inhandlade potta och betala för den även i den här affären så vi gick men jag får komma dit och de ska visa mig hur en cykel faktiskt fungerar- så gulligt! Sånt gillar jag så på måndag åker jag dit.
ANYWAY tillbaks till idag så satte jag iväg med fullpackad Salomonrygga. Den är helt otrolig. Sväljer allt. Det är alltså ca 6 km till backen. Låste fast Skotty i skogen och lovade att komma tillbaks. Bytte från babianbraxor till löparshorts o mina Adidas trail. Käkade lite blåbär. Joggade de 1,5 kilometrarna till backen. Förra året hade jag inte min Garmin och inte så stor koll på hur långt och fort (ok långsamt!) jag sprang. Tränade lika hårt för det men idag konstaterade jag att backj***ln är 600 meter lång. Hjärnspöket började retas på en gång: " Du behöver inte springa så många såna här backar, det blir inget Vertex". Tornedalska sisut o pappas Värmländska envishet satte sig emot och jag började mata. Jobbade med teknik och att testa att ändra approach medan jag betade av 1,2,3 vändor.
Tips: När du springer i backe längs med en runda, ha fart med in i backen men korta sen av stegen rejält- tänk hur du växlar ned på en cykel när det går uppför. Korta kortare steg ju brantare det är och vrid gärna om händerna som om du bar en bricka med..mjölk...syra! Tripp tripp jag kan inte tjata nog om korta steg och att titta var du ska för det är så vanligt att försöka älga uppför backen i början av den när man har mest energi och sen klappa ihop, ramla fram och få in ännu mindre syre i den kropp som lutar som ett tilltäppt sugrör och fungerar just så syremässigt. Springer du rätt, syns det knappt om du är nära max eller bara ute och söndagstrippar uppför backen. Finns massor att skriva om får göra det senare.
600 meter lång, 80 stigmeter. Galet med mjölksyra6 gånger var iallafall det jag fick till med kvalitet. Nu tog jag ryggan på igen och lufsade tillbaks till Skotty. Tog mig till stranden....där paltorna åkte av och jag hoppade i vattnet. Bara för att känna på det. Tog några simtag. Underbart underbart. Blankt stilla värmländskt vatten. Tog några tag till. Känns bra inför imorgon. Upp igen. På med grejerna, trampade hem i 2.30 min/km tempo lugnt lugnt. Stretchade ut. Totalt 2 timmars träning blev det idag. Backformen är ok men cyklingen äter pigghet ur benen. Note to self: Måste få till ett 4 mil cykelpass med löp efter! Kanske en 5 mila med en 6 km jogg efter?


Väl hemma var jag hungrig som en varg. Jag har en svaghet: grillkryddade karréskivor. Det unnar jag mig som godis- slängde dem i pannan tillsammans med ekologisk broccoli och färsk vitkål. Till det morot och två knäckemackor. Mycket grönsaker= sällan sjuk.

Inget av det jag gjorde idag står på mitt träningschema. Jag har valt att lägga till backpassen när de passar- som nu när jag har mer tid till träning. Att jag inte simmade igårkväll var bra! Blixten slog ned i grannens hus och ett gäng kor dog i Storfors under åskvädret och då ska man inte vara i vatten o hållas. Det kommer således att bli bara 1 simpass denna vecka och det blir nog bara 1 g / vecka om jag ska vara realistisk. Eftersom benen känns idag så passar det bra med simning, coreträning och rörlighet imorgon. Ett egenkomponerat yogapass och sim o bad o bus helt enkelt. På söndag långpass. Söndag är söndag- även om det är semester!

Ha en fin kväll allihop!

2 kommentarer:

  1. Åh, min värmlandslängtan blev om möjligt ännu större av att läsa här. fast nu är det bara några dagar kvar! :)

    SvaraRadera
  2. Åh! Var ska du??? Vad kul!

    SvaraRadera