Följ med..

Mot Triathlon, Tuffa fjäll, solnedgångar och maxpuls!

onsdag 6 juli 2011

Thee ass shalt hurt- 1a träningspasset på cykel- check!

Gokväll! Så var vi inne på 2a dagens träning. Väcktes tidigt men inte toktidigt men en halvtimme innan tuppen ville vi upp. Hade dagen vigd till Ebba med minidjurparkbesök, gunga, bada och picknicklunch. Min lilla goa tjej som när hon såg ut som nedan fick igenom en glass också....


När faster var klar med sina bestyr på eftermiddagen var det dags för cykel. Ebba som förstått vad mammas trasiga knä och blåa lår kommer ifrån hade invändningar när jag meckade på hjulet på Skotty. "mamma cykel ajaj" "mamma pringa". Hade hon rätt? Jag hade som vanligt inför något jag är osäker på lite ont i magen, skrattade nästan åt mig själv- jag skulle ut o cykla föfaaaa*. Men det är liksom inte att trampa på farfars gamla Crescent när man ska ut och vingla på en liten tunn sak bland stora långtradare.


Jag har träningsprogrammet från Magnus på datorn- men kom ihåg 75 minuter och något om intervaller. Nu tänkte jag att det här är första gången jag cyklar landsväg så jag "sticker ut en sväng o känner hur det känns". Kan ju inte ens laga punktering så vad skulle jag göra om jag fick punka? Någon sån där tröja har jag ju inte men min rosa craft t-shirt fick funka och som ficka för telefonen....tog jag min gamla midjeväska jag fick när jag var 8 år. Den ser ut såhär:

Den är jag nog ensam om sa min kompis Henrik. Den tutar om man trycker på flygplanet- fiffigt va? Så med hjälmen, vattenflaska och denna mokajäng runt midjan gick jag iväg i solen. Ja - det är grusväg här med stora stenar så jag gick till asfalten. Sen drog jag igång min Garmin och började trampa. På lätt växel. Snabbare o snabbare. Med ett allt bredare flin. Det här är roligt! Dock var det riktigt vingligt, jag undrar om däcket satt ok? Tror jag skruvat på det lite olika hårt. Framdäcket alltså. Trampade mot Karlskoga. Tramp tramp. Försökte känna frekvensen och ligga runt 90 / minut. Det var inte snack om att dricka något för då blev det vingligt. Note to self- kolla däcket och ta med camelbaken. Eller ska man inte ha det på landsväg? Alltså mht min midjeväska tror jag jag brutit alla regler redan!

Från att "jag trampar en sväng" landade jag i att jag cyklar en timme. Började titta på Garmin. 3 km. Nu tänkte jag att jag drar på lite. Fyra av något skulle det vara- 4 km? OK! Landade på 7 km på 16 minuter. I ok sidvind. Drack lite. På't igen ba- 14.5 km på 32 km. Nu var jag inne i Kga och vände vid första rondellen. Började trampa tillbaka. 1 timme blev- jag ska cykla 3 mil så fort jag kan. Nu sög lite vind i. Då blev jag bara mer enveten. DROG runt benen. tappade vattenflaskan o fick vända o plocka upp den. Tappade lite fart- upp igen. Ville ligga nära nära 2 min/ km. Låg under 2 min när det inte blåste eller lutade uppför. Närmare 3 när det var blåsigt. Ont i baken! Ville snyta mig men var rädd att välta i diket. Löpning är så lätt.... Vände strax bortanför där vi bor, vek uppför den branta backen, satan i gatan, bet i o trampade trampade och...STOPP! 32 km på 1 timma 13 minuter. Är det bra? Vet inte. Var jag trött? Nä.
Jag har inte tittat på några farter bara räknat ut att simningen kommer nog ta mig 30-40 minuter. Ger mig några till växling och måste nog ha 55 minuter till milen så för att ta mig i mål under 3 timmar på min första tria så måste jag cykla på nära timmen, kanske 1.15. Eller springa fort.


Klar- med min fina väska ( ja jag hade den bak när jag cyklade).


Utrustning


Det här med prylar....vissa behöver man. Vissa passar smarta tillverkare på att få osäkra nybörjare att tro att de behöver. Vissa skaffar folk för att de vill se ut som proffs- men de kan inte använda dem. Två fall av produktmisstag jag roat mig åt är alla backpackers i Australien som blir pålurade de relativt billiga småbrädorna- sk "toothpicks" eller "guns". De är alldeles för svåra att snabbt lära sig surfa på-de får inga vågor- men tror de ser coola ut och de kan köpa dem billigt kanske bara en tusinglapp kontra de avsevärt dyra, underbara långbrädorna. Missförstå mig rätt- de är grymma brädor, men inte de du lär dig surfa på.


I fjällen dyker också ofta prylstinna besökare upp. I horisonten tornar deras packning upp sig bakm deras svettiga anleten där de stretar fram med + 20 kilos packning för en lätt tvådagarstur. ALLT har de köpt. INGEN koll på packning har de.


Jag tar mig an triathlon med en trial and error approach och jag ska delge er det jag lär mig. Som sagt- vissa saker behöver man, vissa saker vill folk gärna tala om att du behöver men du klarar dig utan. Jag ogillar massa prylar att laga och hålla ordning på (det räcker med Ebbas!) så jag börjar "naket" och bygger på. Cykeldator- kan man skita i. Kolla på armen om du har Garmin eller sätt klockan där. Kör du förbi bilar går det nog rätt fort. Blir du omcyklad av ungarna på väg att bada- öka! Cykelbyxor är ett måste. Herreminje idag- efter 25 km, jag var på väg att stå hela vägen hem. Tänk om jag stuckit iväg i mina svarta shorts som jag annars gjort. Alla som i asketiska anda har trubbel med att leva i celibat kan ta sig en sväng på den tortyrkonstruktion som utgör sadel på cyklar som Skotty och sen är du rätt ok med det läget.


Glasögon- är inget kommersiellt påhitt. Det är bra att ha. Det kommer allehanda flygfän rätt i vägen och det är inget kul med en humla i ögat. Bättre än en snigel. Men inte så skojs ändå.


Här har jag suttit ikväll och funderat på livet, o framtiden. Och är så nöjd och glad och har haft en toppendag. Imorgon blir en ny- för jag gör den till det. :)


Ha en fin kväll!

Min väg!

3 kommentarer:

 1. Det låter som om du hade en fin tur som även gav lite aha-upplevelser. Alla de där tipsen - kadens, glasögon, cykelbyxor m.m. - som inbitna cyklister som jag brukar komma farande med är inte helt tagna ur det blå. :-)
  Vissa har man lärt sig den hårda vägen, t.ex. när man glömt glasögonen...
  För varje gång det händer så blir man bättre på att komma ihåg det så det blir längre och längre mellan gångerna. Det är dock obehagligt när man gör det.
  För triathlon kan jag rekommendera en liten sadelväska med prylar för att kunna fixa en punktering - man får ju inte ta emot hjälp från utomstående - och en liten ramväska med någon gel eller bar, alternativt att man tejpar fast dem på ramen. För träningspassen så kan man oftast klara sig med det man får ner i fickorna på tröjan. Att se ut som Ringaren från Notre-Dame är ett mindre stilbrott än att cykla med en så'n där väska. ;)
  Lycka till!
  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. Tack :) hade med rep.kit faktiskt! :) ska hänga med en cykelrep en timme på semestern för att lära mig the basics!

  SvaraRadera
 3. :) kul att läsa om din framfart. vad är detta med triathlon? varför fastnar ALLA?

  SvaraRadera