Följ med..

Mot Triathlon, Tuffa fjäll, solnedgångar och maxpuls!

torsdag 9 december 2010

Stäng av och öppna upp


Det finns en uråldrig indisk meditationsteknik som kallas Vipassana som ungefär betyder "att se saker som de egentligen är".
Hur den genomförs och var man kan göra det kan du googla på.
Men man kan göra en mini-vipassana och här är min tolkning.
Vi matas varje dag med otroligt mycket intryck. Om du jämför med hur det såg ut för några hundra år sen, så fullständigt bombarderas vi av intryck, information, ljus av olika de slag, ljud av alla sorter och får hela tiden ta ställning till hur detta ska påverka oss.
Vi kan vara i balans, men det kommer ett artilleri av intryck och vi hinner inte riktigt parera allting.
Tänk på allt du har inom dig. Allt som redan hänt, alla tankar och ideer du skulle kunna skapa om du lät dem komma upp till ytan. Gav dem energi. Lät dem mixas med varandra. Hann känna efter och reflektera. Men ibland kan det kännas som att man inte ens hinner processera alla de intryck som kommer utifrån.
När jag bodde i Australien bodde jag först med två yogis som regelbundet deltod i Vipassana-läger på 10 dagar. Man är helt tyst, mediterar, äter, sover. Efter några dagar i denna tystnad mot omvärlden har alla de intryck man bombarderats med filtrerats. Det börjar bli lugnt. Man kan börja lyssna inåt. Man känner sin kropp, sin själ, dess harmoni och dess språk. Man uppskattar mat, sin kropp, sömn och omvärlden och "invärlden" på ett helt nytt sätt.
Kommer ut pånytfödd, renad och lycklig.
Det finns även dömda förbrytare som behandlats med denna metod.
Det låter säkert väldigt flummigt, men som med de flesta läror och doktriner, ta till dig det som talar till dig. Som slår an på en sträng på den lyra av känslor och erfarenheter som du är.
Ta en dag, GÄRNA nu i december när "du inte har tid". Bara ta den. Det är en dag bara. Vakna lugnt, låt allt vara tyst. Låt radio, tv och tidningar vara. Undvik folksamlingar, ta dig ut i naturen. Laga mat långsamt, modigt och med kärlek. Stretcha. Andas. Vila.
Är det läskigt? Kommer det obehagliga tankar? Ångest? Ta dem- känn vad de består av, är det dina tankar och problem? Eller någon annans. Låt dina problem finnas, men låt dem vara idag.
"Inget varar för evigt- inte ens dina problem". Vissa försvinner av sig själva. De som är kvar. De kan du jobba på en annan dag.
Ut i snön!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar