Vikten av rörlighetsträning kan inte underskattas!Se möjligheterna till träning- inte hindren!Hej på er!
Hoppas allt är bra. Hoppas ni som var på Workout Åre har den där underbara känslan kvar i kroppen och hjärtat! Här kan ni se ett fint bildspel från helgen som duktiga Tommy gjort.
Fitness Magazine har även de lagt ut massa bilder i ett hyllande reportage.
Jag blev även alldeles varm när jag läste vad den här tjejen skrev om mitt pass!
Ideerna och inspirationen från helgen lever rövare i skallen på mig men just nu måste jag vara i deklarationernas och revisionens värld. Lidingöloppssatsningen på jobbet tar sin tid det med- och ger så mycket.
Fick en förfrågan av Running Sweden att vara med som hjälptränare på deras Lidingöloppsträning och Workshops. Åh så skoj sa jag innan jag noterade att jag är borta nästan hela sommaren. 1 helg är det Vertex som gäller, en annan Sthlm Triathlon. En helg är jag på Tjörn eventuellt med tjejorna. 2 lördagar är jag på landet med Ebster. Får hoppas att jag behövs som vikarie eller något!
Idag är det dags för vårt första egna långpass på jobbet. Vi är snart 600 (!!!) anmälda till Lidingöloppets olika utmaningar och gensvaret på att träna långpass tillsammans har varit bra.
Jag känner mig trygg med just långpass- det är min grej. Nu var det länge sen jag utmanade mig på långpass- och det vore roligt att se var jag har mitt bekväma prattempo nu.
Jag har alltid legat runt 6 min/ km tempo på pass över 2-2,5 mil o längre vilket är helt ok- långpassen ska inte ge blodsmak och mjölksyra, de ska bygga uthållighet och stamina och stärka leder och trigga kroppen att bygga ut kapillärnätet, som i sin tur hjälper kroppen att syresätta musklerna- vilket i sin tur gör att du kan springa snabbare!
Men vill man bli snabbare, som ju är mitt mål. Då måste även några långpass vara lite snabbare. Och det är den utmaningen jag kommer ta mig an nu.
Det är fascinerande hur de olika löppassen stödjer och jobbar ihop med varandra. Det är en dynamisk balans som skiftar i effekt alltefter du blir bättre tränad, starkare, snabbare uthålligare. Träningen måste förändras med jämna mellanrum för kroppen strävar ju efter att klara utmaningarna med minsta ansträngning.
Det är därför så vanligt att man får höra liknande saga: " Jag kom igång så bra i våras, började med några kilometer och så ökade jag lite varje vecka. Nu är jag uppe i 6-7 km och det känns bara så segt." Jajemen- för kroppen vet vad du ska göra- aha! jogga lite, igen! då behöver jag inte stärka mig till nästa gång. Dags att börja med intervaller och chocka systemet!
Alla typer av träning spelar sin roll, och de påverkar varandra på olika sätt beroende på när, hur och vilken intensitet du kör dem i. Alla återhämtar sig olika och man får pröva sig fram. Målet är att bryta ned genom träning- låta kroppen återhämta sig med superkompensation- alltså då en förbättring sker, och därefter bryta ned igen. (Under vissa faser bryter man ned riktigt ordentligt utan adekvat återhämtning- och det spelar sin roll för mer avancerad träning.)
Att tima träningen rätt för detta ändamål- ja det jobbar både novis som elit med och kommer alltid göra, det är helt individuellt!
Målet är också att träna så varierat att man inte får förslitningsskador, att de olika träningsmomenten stöttar varandra och att de förändras med jämna mellanrum för att kroppen ska triggas att förbättras. Platåer och bakslag kommer alltid någongång och det är viktigt att veta att de hör till! Kroppen behöver dem, och mentalt är det en liten påminnelse om att inte ta förbättring och hälsa för givet!
De komponenter som jag skulle rekommendera att försöka få in i en normal veckas träning för någon som har kommit igång med sin löpning är:
Intervallpass/Backpass eller en av varje, tempopass, långpass, och styrke- o rörlighetsträning.
När jag försöker planera in träningen varje vecka är det dessa delar jag vill balansera in. Alltid vila efter långpass. Rörlighet och styrka passar - för mig- dagen efter ett intervall/backpass.
Lätt jogg dagen innan hårda intervall/backpass. Vila innan tempo och lätt jogg efter tempo.
Sen vänder jag gärna upp o ned på detta ibland för att inte min kära boning ska börja gilla läget!
Sen glömmer man lätt, när man planerar sin träning, livet runtomkring. När jag är ledsen, och det har jag varit ofta det senaste året, då behöver jag ha roligt när jag tränar. Jag behöver boosta min självkänsla och mitt självförtroende och då springer jag gärna lite längre, ensam, med bra musik och jobbar med mina tankar. Kommer tillbaks tömd och fylld. Tömt ut världsliga problem och tvivel, fyllt på med tro på mig själv och endorfiner. Stärkt mig utifrån och in.
Man måste även ta hänsyn till hur man ätit och sovit- och dra lärdom av vad som funkade och vad som inte var så bra som uppladdning. Man lär känna sig själv otroligt bra genom att träna. Man blir glad. Stark. Snygg. Superwoman! (och Superman). Så ut med er! :)
Bra tips! Gäller verkligen att hålla glädjen och inspirationen vid liv, och kroppen lyckligt ovetandes om vad som komma skall =)
SvaraRadera